Sari la conținut

Alimente sănătoase pe care trebuie să le consumi săptămânal. Pentru orice buget

mancare
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Cum scapi de gazele intestinale

Majoritatea oamenilor calculează un buget săptămânal pentru cumpărături, alături de o listă. Aceasta trebuie să asigure nutrienții necesari pentru tot acest timp, iar varientele sunt numeroase.

Deși mulți oameni sunt de părere că a mânca sănătos este și foarte costisitor…greșesc, potrivit experților. Anumite alimente sunt adevărate comori pentru sănătate, deși nu au un preț ridicat.

Alimente esențiale în fiecare săptămână

Lygia Alexandrescu, nutriționist, dezvăluie la Antena 3 ce alimente nu trebuie să lipsească de pe masă, indiferent de buget!

„Sunt cateva tipuri de alimente la care nu se poate renunta indiferent de bugetul avut:

Alimentele bogate in fibre alimentare (paine integrala, legume)

Fibrele alimentare fac parte din marea categorie a glucidelor, dar au o particularitate interesanta: fibrele alimentare nu se digera de catre organismul omului. Ele par sa fie pur si simplu un balast care se elimina odata cu celelalte reziduri rezultate in urma procesului de digestie si fermentatie din intestin. Fibrele sunt deci, esentiale pentru buna functionare a tubului digestiv si chiar a altor functii ale organismului pentru ca o alimentatie saraca in fibre alimentare ar putea conduce la: constipatie, diverticuloza, hemoroizi, cancerul de colon si rect, boala coronariana, diabetul zaharat, etc.

Alimentele fermentate (iaurt, chefir)

Acestea sunt bogate in probiotice, in special chefirul stimuleaza sistemul imunitar. Probioticele sunt considerate acum elemente benefice sanatatii umane, datorita faptului ca echilibreaza balanta dintre bacteriile ‘bune’ si cele care produc boli la nivelului sistemului nostru digestiv. S-a constatat ca majoritatea culturilor folosite la prepararea chefirului prezinta aceasta rezistenta naturala si prin consumul regulat de chefir, se reduce incidenta si severitatea a numeroase forme de diaree, se amelioreaza simptomele infectiilor, au efect imunomodulator in tratametul alergiilor, astmului si al eczemei si miscoreaza efectele adverse datorate tratamentelor cu antibiotice.

Pestele gras (crap, macrou)

Peștele gras este unul dintre cele mai sanatoase alimente, care poate inlocui cu succes orice fel de alta carne. Atuurile pestelui sunt proteinele de calitate si grasimile cu valoare biologica ridicata– renumitii acizi grasi omega 3, capabili mentina sistemul imunitar optim functional. Acesti acizi grasi esentiali se mai gasesc cu precadere in: semintele de in, floarea soarelui, dovleac, rapita si nuci.

Dintre condimente, ghimbirul, turmericul, oregano, usturoiul, dar si ceaiul verde sunt plante cu important rol imunostimulator”, a dezvăluit Lygia Alexandrescu, nutriționist, potrivit sursei citate.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel