Sari la conținut

Alimentele care cresc riscul de a suferi de demență. NU îți distruge singur creierul!

dementa
Sursă foto: arhiva Dpctorul Zilei

Demența este o boală complexă și multifactorială, a cărei dezvoltare ține de multe circumstanțe. Dintre acestea, știm din ce în ce mai multe despre rolul pe care îl joacă alimentația noastră.

Alimente ultraprocesate

Anumite alimente cresc riscul de a suferi de acest tip de boli neurodegenerative, iar unele dintre ele sunt foarte frecvente în viața noastră de zi cu zi.

Acum, un studiu publicat în mediul științific Neurology a investigat asocierea dintre alimentele ultraprocesate, precum băuturile răcoritoare, prăjiturile industriale sau chipsurile, și riscul de a dezvolta demență.

Alimentele ultraprocesate sunt bogate în zaharuri adăugate, grăsimi și sare și au un conținut scăzut de fibre și proteine. Sunt acelea considerate a fi comode si gustoase, dar care diminueaza calitatea alimentatiei celui care le consuma. În plus, ele pot conține aditivi sau molecule de ambalare.

Studiul a fost realizat folosind datele obținute din studiul Biobank din Marea Britanie și reunește un total de peste 72.000 de participanți.

Mai exact, subiecții aveau 55 de ani sau mai mult și nu aveau demență la începutul urmăririi (care a durat, în medie, 10 ani).

În acest timp, ei au completat chestionare în care detaliau ce au mâncat și băut, ceea ce a permis cercetătorilor să calculeze dieta pe care o urmaseră.

Ulterior, alți factori de risc care afectează demența, cum ar fi vârsta, sexul, antecedentele familiale sau bolile cardiovasculare, au fost ajustați. În acest fel, au ajuns la concluzia că pentru fiecare creștere cu 10% a consumului de alimente ultraprocesate, riscul de a suferi de demență crește cu 25%.

Înlocuirea alimentelor ultraprocesate

Datele par să indice, de asemenea, fenomenul opus: dacă o persoană înlocuiește 10% din aportul zilnic de alimente ultraprocesate cu alte alimente precum fructe proaspete, legume, leguminoase, lapte sau carne, riscul de demență scade cu până la 19%.

Prin urmare, autorii consideră că, deși sunt necesare mai multe cercetări pentru a confirma această asociere și pentru a identifica dacă există o relație cauzală, constatările sunt încurajatoare, deoarece indică modul în care mici modificări ale dietei pot avea un efect foarte important asupra riscului de a suferi de demență. .

Pe de altă parte, acest studiu reprezintă o ramură a studiilor de nutriție care a început să se preocupe de procesarea la care sunt supuse alimentele ca factor determinant în impactul acesteia asupra sănătății oamenilor, scrie Health.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel