Consumul zilnic a doar 50 de grame de carne procesată creşte riscul de a suferi de cancer pancreatic cu aproape 20%, au relevat studiile cercetătorilor suedezi. Studii anterioare dovediseră că la fel de daunătoare este şi carnea roşie.
“Este cunoscut faptul că riscul de a face cancer creşte în urma consumului unor cantitatăţi zilnice de carne procesată. Studiul nostru dovedeşte că, în special, este crescut riscul de cancer colorectal”, a declarat pentru BBC Susanna Larsson, cea care a coordonat acest studiu.
Pentru studiu, au fost analizate informaţiile colectate de la 6643 de pacienţi cu cancer pancreatic.
Riscul creşte proporţional cu cantitatea consumată
Din studiu mai reiese şi faptul că dacă este dublat consumul zilnic de carne procesată, de la 50 de grame la 100 de grame, riscul se dublează, ajungând la aproape 40%. “În cazul cancerului pancreatic, şansele de supravieţuire sunt destul de reduse. Diagnosticarea precoce şi prevenirea pe cât este posibil sunt foarte importante în cazul acestei boli”, a mai declarat coordonatoarea studiului. Ea recomandă consumul redus de carne, în special în ceea ce priveşte carnea roşie.
Cercetătorii estimează că aproximativ jumătate din populația planetei va avea nevoie de lentile de corecție…
O ţară europeană a luat decizia radicală de a începe să le ofere pacienţilor care…
Meteorologii atrag atenţia că vremea va continua să fie capricioasă, iar temperaturile vor scădea la…
Copiii fostului mare fotbalist argentinian Diego Maradona, care a murit în 2020, au cerut justiţiei…
Conform Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), valoarea normală a glicemiei la adulţi este cuprinsă între…
Agenţia Naţională de Transplant (ANT) anunţă că medicii din Iaşi au transplantat organe prelevate de…