Sari la conținut

Alimentele care îți afectează memoria

Cercetătorii australieni au descoperit că, inclusiv pe termen scurt, o alimentaţie nesănătoasă  are efecte negative asupra capacităţilor cognitive.

Studiul sugerează că obezitatea poate produce modificări rapide la nivelul creierului.

Oamenii de ştiinţă de la Universitatea New South Wales au demonstrat în premieră că şoarecii de laborator au avut probleme de memorie după ce au fost hrăniţi, timp de o săptămână, cu alimente bogate în grăsimi şi zaharuri.

Este de remarcat faptul că rezultate similare au fost înregistrate şi în cazul animalelor hrănite sănătos, dar care au băut apă îndulcită cu zahăr. Animalele au întâmpinat dificultăţi în recunoaşterea unor locuri familiare, după ce au primit o alimentaţie nesănătoasă şi au manifestat o capacitate redusă în observarea schimbării poziţiei diferitelor obiecte.

Şoarecii au prezentat o inflamaţie într-o zonă a creierului asociată cu memoria spaţială. “Ştiam că obezitatea provoacă inflamaţii la nivel corporal, dar nu am realizat, până acum, că provoacă schimbări şi la nivel cerebral”, a declarat profesoara Margaret Morris, de la Universitatea New South Wales, coautoare a studiului.

“Surprinzătoare, la acest studiu, este viteza cu care se produc deteriorările la nivel cognitiv. Datele preliminare arată că efectele nu au dispărut după reveniea la o alimentaţie sănătoasă, ceea ce este foarte îngrijorător”, a adăugat ea.

Capacitatea animalelor de a recunoaşte obiectele nu a fost afectată, indiferent dacă acestea au fost hrănite cu mâncare sănătoasă, mâncare sănătoasă la care a fost adăugată apă cu zahăr sau alimentaţie care a presupus un nivel ridicat de grăsimi şi zahăr.

Schimbările la nivelul memoriei animalelor au apărut înainte ca efectul alimentaţie nesănătoase să se manifeste prin creşterea în greutate.

Cercetările actuale se concentrează pe stoparea inflamaţiilor la nivel cerebral constatate la animalele care au primit alimentaţie nesănătoasă.

“Credem că rezultatele acestor descoperiri ar putea fi importante pentru oameni. Nutriţia este importantă la orice vârstă şi devine mult mai importantă pe măsură ce îmbătrânim, de aceea trebuie să prevenim declinul cognitiv. O persoană în vârstă prezintă risc mai mare de a avea probleme, în cazul unei alimentaţii nesănătoase”, susţine profesoara Margaret Morris.

Studiul continuă o serie de cercetări cu implicaţii în înţelegerea obezităţii. “Alimentele care conţin multe calorii pot impiedica funcţionarea hipotalamusului, astfel încât atunci când sunt mâncate în cantităţi mari, pot afecta memoria şi duce cauza creşterea în greutate”, a mai spus Morris.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel