sâmbătă, martie 25, 2023

Ce nu știai despre alimentele congelate. Conform celor mai noi date, vânzările de alimente congelate au crescut cu 78,8% față de anul trecut, în condițiile în care multe familii s-au orientat către disponibilitatea și convenabilitatea acestor produse. Această creștere este atribuită proviziilor făcute recent de consumatori în urma pandemiei COVID-19.

În timp ce pentru multe persoane alimentația familiei rămâne o prioritate, în special în această perioadă, se pune întrebarea dacă alimentele congelate sunt la fel de nutritive precum alternativele “proaspete”. Răspunsul este că ambele sunt sănătoase și cunoașterea informațiilor nutriționale este una dintre cele mai bune metode de a vă asigura că pregătiți mese sănătoase pentru familie.

Te-ar mai interesa: Medic: suplimentul natural care ne ajută să combat...

Informațiile nutriționale de pe ambalaje vă permit să comparați diferite produse pentru a putea alege alimente nutritive potrivite. Puteți ține cont de factori precum caloriile, grăsimile, proteinele și conținutul de zahăr ale diferitelor mărci, ceea ce vă ajută să luați decizii mai bune. Poate fi dificil să înțelegeți ce scrie pe eticheta produselor alimentare însă, dacă vă informați puțin despre termenii incluși pe eticheta unui produs alimentar, veți ști la ce trebuie să vă uitați.

Iată câteva mituri comune și adevăruri despre alimentele congelate:

Mit: Proaspăt e mai bun decât congelat. Aceasta este o greșeală frecventă. Ceea ce nu înțeleg oamenii este faptul că alimentele congelate, cum ar fi fructele și legumele, pot avea de fapt o valoare nutrițională mai mare decât alimentele proaspete. Aceste alimente sunt culese de obicei la maturitate și apoi procesate foarte curând după recoltare, ceea ce ajută la păstrarea nutrienților. Produsele proaspete au o durată de viață mai scurtă din cauza timpului necesar pentru ambalare și livrare, fără să mai vorbim de timpul cât stau în supermarket. Expunerea la aer, lumină și apă în magazin poate, de asemenea, să ducă la pierderea anumitor vitamine din produsul proaspăt.

Te-ar mai interesa: Dulciurile ne schimbă creierul. Oamenii de ştiinţă...

Mit: Toate alimentele congelate au conținut ridicat de sodiu. Mai mulți producători alimentari încearcă să scadă cantitatea de sodiu pentru a veni în întâmpinarea cererii din partea consumatorilor preocupați de sănătate. Citiți cu atenție eticheta înainte de a alege produsele. Când cumpărați legume congelate, alegeți-le pe cele fără adaos de sare sau sosuri sărate.

Mit: Toate alimentele congelate au un grad ridicat de procesare. Acest lucru este posibil să fi fost adevărat în trecut, dar cu cât consumatorii sunt mai informați despre nutriție, producătorii încep să iasă în față cu o ofertă de alimente mai puțin procesate și mai aproape de starea lor naturală. Este mai ușor în prezent, de exemplu, să găsim mâncare congelată care conține legume și cereale integrale. Din nou, citirea și înțelegerea etichetei vă va ajuta să faceți alegerea corectă pentru voi și familia voastră.

Te-ar mai interesa: Sucul de cartofi, cel mai bun remediu pentru bolil...

Mit: Nu este bine să se recongeleze produselor congelate. Să recunoaștem. Oricât încercăm să ne planificăm mesele, din cauza programului încărcat, planurile noastre se schimbă brusc, ceea ce înseamnă că este posibil să fim nevoiți să punem carnea pe care am decongelat-o înapoi în frigider. Dacă decongelarea a avut loc în frigider și nu la temperatura camerei – ceea ce nu este deloc recomandat – puteți pune carnea înapoi în frigider.

Te-ar mai interesa: STUDIU. S-a aflat care este legătura dintre colest...

Decongelarea alimentelor la temperatura camerei permite multiplicarea rapidă a bacteriilor și poate conduce la toxiinfecții alimentare. Dar, cu toată sinceritatea, trebuie menționat faptul că recongelarea poate compromite textura și aroma alimentelor. Pentru rezultate mai bune, încercați să utilizați carnea recongelată în mâncăruri gătite la căldură umedă, cum ar fi supele și tocănițele.

Te-ar mai interesa: De ce se pune pâine și sare pe pragul casei, mâine...

Mit: Alimentele congelate expiră. Conform FoodSafety.gov alimentele păstrate în permanență la -18°C au o perioadă de valabilitate nelimitată. Dar multe congelatoare de acasă nu ating temperaturi atât de mici și, de aceea, o perioadă mai realistă pentru păstrarea alimentelor congelate ar fi de 6-9 luni. Prin depozitarea alimentelor în ambalaje etanșe sau vidate și sigilate, se elimină aerul din punga frigorifică astfel încât alimentele își păstrează calitatea.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private