luni, august 2, 2021

Alimentele congelate au devenit din ce în ce mai populare în ultimii ani. Acestea au un termen de valabilitate prelungit și, de asemenea, pot fi disponibile în orice sezon. Cu toate acestea, sunt la fel

de sănătoase precum alimentele proaspete, din punct de vedere nutrițional?

Un studiu efectuat de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea ”Dunărea de Jos” din Galați, atestă faptul că alimentele congelate nu își pierd valorile nutriționale în timpul procesului de congelare. Acestea sunt, prin urmare, la fel de sănătoase precum alimentele proaspete și își păstrează, de asemenea, gustul și textura, se arată în comunicatul de presă „Alimentele congelate sunt la fel de nutritive ca cele proaspete – STUDIU”.

Alimentele congelate, la fel de nutritive

Conform unui studiu realizat de Facultatea de Știința și Ingineria Alimentelor, Universitatea

”Dunărea de Jos” din Galați, la solicitarea platformei educaționale cool-food.ro, conținutul de proteine, lipide și glucide nu a prezentat variații pe perioada de congelare, timp de 6 luni, la o temperatură constantă de -18o C, în cazul unor probe prelevate din carcase de pui și file de somon. De asemenea, conținutul de minerale a rămas constant pe toată perioada congelării, atât pentru pește, cât și pentru carnea de pui.

Totodată, studiul relevă că, în urma procesului de congelare timp de 6 luni, la o temperatură constantă de -18o C, caracteristicile organoleptice ale cărnii de pui testată

au fost comparabile cu cele ale produselor proaspete.

Similar, probele pentru mazăre verde boabe și spanac au arătat că, din punct de vedere al conținutului de minerale, proteine, glucide și lipide, metoda congelării este procedeul care permite păstrarea valorilor nutriționale pe o perioadă de 12 luni. În ceea ce privește aspectele ce țin de gust și miros, concluziile studiului arată că acestea au fost evaluate ca fiind comparabile cu cele ale produselor proaspete.

Contrar așteptărilor, rezultatele studiilor ne arată că, în general, alimentele congelate sunt la fel de nutritive ca produsele

proaspete.

Există, totuși, anumite reguli

Există însă o serie de reguli de care trebuie să țineți cont atunci când vă pregătiți să gătiți cu alimente congelate. De la faptul că procesul de congelare trebuie să aibă loc după ambalarea produselor, pentru evitarea unor eventuale contaminări, la faptul că  unele legume pot fi preparate direct congelate, pentru păstrarea texturii, și până la    recomandarea de decongelare cu apă rece și nu la temperatura camerei sau, mai rău, cu apă caldă.

Alimentele congelate pot fi păstrate o perioadă mai îndelungată, fără ca proprietățile acestora

să se piardă. Acest lucru ne ajută să mâncăm mai sănătos, mai calitativ și contribuie semnificativ la reducerea risipei alimentare.

Ultimele stiri

Parteneri