Categories: Stil de viaţă

Alimentele pe care ar trebui să le evitați dacă luați paracetamol. Pot fi deosebit de periculoase împreună!

Când luați orice medicament, oricât de comun ar fi acesta, este întotdeauna recomandabil să acționați cu maximă grijă pentru a evita orice efecte nedorite.

Astfel, este foarte important să se țină cont de posibilele interacțiuni ale pastilelor cu alte medicamente și cu diferite alimente.

Atenție la carbohidrați și fructe

Paracetamolul este un analgezic și un antipiretic (adică este capabil să amelioreze anumite dureri ușoare sau moderate și să scadă febra) care este foarte frecvent utilizat și vândut fără rețetă în România. Este, pe scurt, unul dintre acele medicamente care se află în dulapul cu pilule din majoritatea caselor.

În principiu, și respectând întotdeauna îndrumările și dozele stabilite în prospect, este o substanță complet sigură pentru organismul nostru. Cu toate acestea, unele informații trebuie luate în considerare.

Dincolo de diferitele interacțiuni pe care le poate avea cu diferite medicamente, efectul paracetamolului poate fi alterat și dacă este consumat cu anumite alimente.

În primul rând, trebuie remarcat faptul că dacă îl consumăm împreună cu alte alimente, viteza de absorbție a acestuia se va reduce semnificativ.

Asta nu este neapărat o problemă, dar nu este recomandată dacă este necesară o reacție rapidă; efectul este mai proeminent dacă am consumat multe alimente bogate în carbohidrați sau pectine, precum pâinea, pastele sau cartofii și fructe precum mere, portocale, mandarine, lămâi, coacăze, mure, banane sau piersici, morcovi, roșii, cartofi sau mazăre.

Efectul alcoolului asupra paracetamolului

În al doilea rând, ceea ce trebuie să evităm cu orice preț este consumul de paracetamol cu ​​băuturi alcoolice ( înainte de a le consuma, sau după ce le consumăm).

În general, nu este foarte indicat să amesteci alcool și medicamente, dar administrarea de paracetamol pentru a atenua efectele mahmurelii poate fi deosebit de dăunătoare.

Asta pentru că atât paracetamolul, cât și alcoolul sunt metabolizate în ficat de o enzimă cunoscută sub numele de CYP2E1 și ambele produc metaboliți hepatotoxici (care provoacă leziuni hepatice).

In mod normal, exista o substanta protectoare, glutationul, care neutralizeaza majoritatea acestor metaboliti; dar, atunci când acetaminofenul și alcoolul sunt consumate împreună, cantitatea de substanțe hepatotoxice poate depăși efectul protector al glutationului, crescând afectarea ficatului, potrivit 20Minutos.

Recent Posts

Obiceiul de Paște pe care toată lumea l-a uitat. Ce trebuie neapărat să faci

Sărbatorile pascale înseamnă tradiție , bucurie și reunire în toate culturile creștine. Aceste sărbători celebrează…

16 minute ago

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Atenție la ouă și drob

Medic român, sfaturi pentru o masă de Paște reușită. Sărbătorile Pascale se numără printre cele…

46 de minute ago

Tradițiile ne pot îmbolnăvi. De ce să NU consumăm ouăle vopsite care s-au spart în timpul fierberii

Daca ouăle vopsite de paste s-au spart în timpul fierberii, nu exista un risc major…

o oră ago

Ce nu ai voie să faci în Duminica Paștelui. Ține neapărat cont de aceste tradiții

Ce NU ai voie să faci în prima zi de Paște 2024. Creștinii ortodocși respectă…

2 ore ago

Horoscop 5 mai. Află ce se întâmplă cu zodia ta în ziua de Paște: Este bine să ai garda ridicată

Horoscop 5 mai. Află ce se întâmplă cu zodia ta în ziua de Paște. Nativii…

2 ore ago

Beneficiile rugăciunii în ziua de Paște. Uite care este cea mai puternică rugă

Cea mai puternică rugăciune pe care să o rosteşti în ziua de Paşte. Ajută la…

3 ore ago

Citeste si:

  • DICTIONAR MEDICAL

Cancerul hepatic