joi, martie 30, 2023

Ibuprofenul și paracetamolul sunt două dintre cele mai frecvent utilizate analgezice fără prescripție medicală. Nu sunt scumpe și sunt suficient de sigure pentru a fi utilizate fără prescripție medicală. Sar trebuie să aveți mare atenție la dozaj, atenționează medicii.

Ce se întâmplă dacă iei paracetamol și ibuprofen în același timp? Cum îți este afectată sănătatea

Atât paracetamolul cât și ibuprofenul sunt utilizate pentru a trata durerea moderată și stările febrile. Dar se încadrează în categorii separate în ceea ce privește scopul medical.

Te-ar mai interesa: „Fântâna Tămâduirii” din România care vindecă oric...

Paracetamol. Este un derivat de para-aminofenol din clasa anilidelor, cu acțiune analgezică și antipiretică. Acțiunea sa antiinflamatoare este practic inexistentă, dar acest lucru nu înseamnă că nu poate fi folosit în durerile cauzate de inflamații.

Ibuprofen. Este un antiinflamator nesteroidian din clasa derivaților de acid propionic, utilizat ca antiinflamator, analgezic și antipiretic. Printre principalele indicații se numără: durere de intensitate ușoară până la moderată, febră, poliartrită reumatoidă, artroză și dismenoree.

Ibuprofenul și paracetamolul pot fi luate împreună?

Te-ar mai interesa: Cele cinci boli pe care le aduce menopauza. Ce tre...

Da. Pot fi luate împreună, dar există și riscuri pentru cei care suferă de epilepsie, boli cadiace, hepatice sau renale. Aceste persoane ar trebui să întrebe medicul de familie înainte de a lua aceste medicamente. Copiii și adolescenții nu trebuie să ia aceste medicamente concomitent.

În ceea ce privește luarea lor împreună, sfatul NHS afirmă clar că este, în general, sigur să combinați atât paracetamolul, cât și ibuprofenul dacă aveți 16 ani sau peste.

Te-ar mai interesa: ”De ce mă înțeapă inima?” Cele mai frecvente cauze...

Există riscul de supradozaj

„Este sigur să luați paracetamol împreună cu alte tipuri de analgezice care nu conțin paracetamol, cum ar fi ibuprofenul, aspirina și codeina. Nu luați paracetamol împreună cu alte medicamente care conțin paracetamol. Dacă luați două medicamente diferite care conțin paracetamol, există riscul de supradozaj“, avertizează NHS, Serviciul Național de Sănătate din Marea Britanie, protrivit express.co.uk.

Te-ar mai interesa: Medicul care a luat șpagă de 6 ori într-o săptămân...

Dozele recomandate: Adulții pot lua maximum patru doze

Pentru a utiliza în siguranță atât paracetamol, cât și ibuprofen pentru ameliorarea durerii, puteți fie să luați ambele comprimate în același timp, fie la distanță.

Adulții pot lua maximum patru doze de paracetamol (până la opt comprimate) în 24 de ore, deși trebuie să așteptați cel puțin patru ore între fiecare doză.

Adulții pot lua, de obicei, una sau două comprimate de ibuprofen de 200 mg la fiecare patru până la șase ore, dar nu ar trebui să ia mai mult de 1200 mg (șase de 200 mg sau trei de 400 mg) comprimate în interval de 24 de ore.

Te-ar mai interesa: Avertizare NASA: Posibile furtuni geomagnetice vin...

Paracetamolul durează până la o oră să funcționeze, în timp ce ibuprofenul își poate face efectul în doar 20-30 de minute, așa că cel mai bine este adesea să le luați pe cele două în același timp.

Dacă luați paracetamol și ibuprofen în același timp, doza maximă este de patru comprimate de paracetamol de 500 de mg și patru comprimate de ibuprofen de 200 mg, în 24 de ore, avertizează NHS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private