Din cuprinsul articolului
Alimentele ultra-procesate, cu aditivi, lipsite de nutrienți esențiali, sunt la fel de periculoase precum fumatul. Efectele asupra organismului pot fi devastatoare, risc crescut de inflamație, boli de inimă și cancer.
Mezelurile, gustările ambalate, sucurile carbogazoase și produsele fast-food sunt alimentele extrem de periculoase pentru organism. Potrivit specialiștilor în nutriție, aceste alimente pot cauza inflamații severe în organism, boli de inimă, cancer și diabet, scrie BZI.
Categoria cea mai expusă la boli de inimă

Medicii recomandă limitarea consumului de alimente ultra-procesate. În schimb, trebuie să consume mai des produse proaspete, integrale, fără aditivi. În plus, trebuie să se hidrateze și să efectueze mișcare zilnic.
Băuturile răcoritoare carbogazoase au un conținut scăzut de fruncte și mai mulți aditivi artificiali, conservanți, coloranț și ingrediente sintetice. Potrivit datelor colectate de la 9.254 de adulți americani din cadrul Anchetei Naționale de Sănătate și Nutriție, există legătură clară între consumul excesiv de alimente ultra-procesate și inflamarea organismului la nivel ridicat.
Participanți care consumau mai multe alimente ultra-procesate prezentau un nivel mult mai ridicat de proteină C-reactivă (hs-CRP), deci aveau un risc crescut să dezvolte boli de inimă.
Persoanele supraponderale, în aceeași situație ca fumătorii
Astfel, adulții cu vârste cuprinse între 50 și 59 de ani aveau un risc cu 26% mai crescut să dezvolte inflamație decât tinerii de 18-29 de ani. Persoanele obeze prezentau un risc de până la 80% mai mare, în timp ce fumătorii activi sunt cu 17% mai expuși la inflamații decât nefumătorii.
„Aceste rezultate confirmă că alimentele ultra-procesate cresc semnificativ inflamația în organism, ceea ce duce la un risc mai mare de boli cardiovasculare”, a declarat dr. Allison H. Ferris, profesor la Universitatea Florida Atlantic.