Din cuprinsul articolului
Medicii avertizează că, nediagnosticată la timp şi netratată, hipertensiunea arterială poate pune în pericol sănătatea, putând provoca boli grave de inimă sau un AVC. Adulții în vârstă care își doresc să combată HTA arterială ar trebui să evite alimentele bogate în sodiu, potrivit experților.
Consumul de gustări sărate, cum ar fi covrigeii, determină creșterea cantității de lichid din vasele de sânge, crescând presiunea din interiorul lor și făcând inima să depună mai mult efort pentru a funcționa normal. Acest lucru se poate întâmpla în doar câteva ore după ce ați consumat câţiva covrigei tari.
„Consumul de alimente bogate în sodiu, cum ar fi covrigeii sărați, poate crește tensiunea arterială pe termen scurt”, atrage atenţia pentru Parade Dr. Joy Gelbman, cardiolog la NewYork-Presbyterian, potrivit independent.co.uk.
Pentru persoanele trecute de 60 de ani, hipertensiunea arterială poate duce la consecințe medicale grave, cum ar fi infarct miocardic, insuficiență cardiacă, boli cardiovasculare sau accident vascular cerebral.
Astfel, s-a dovedit ştiinţific că în special consumul de covrigei și alte gustări sărate poate crește tensiunea arterială și poate crește riscul apariției unor afecțiuni medicale care pun viața în pericol. „Conform statisticilor, peste 75% dintre adulții de peste 65 de ani au hipertensiune arterială”, spune Hartford HealthCare.
Atenţie la alimentele sărate
Câțiva covrigei, o murătură, o felie de pizza, un sandviș și alte gustări sărate pot părea un risc mare pentru sănătate, dar majoritatea americanilor nu sunt conștienți că consumă prea multă sare în dieta lor.
Cantitatea zilnică de sare recomandată este de 2.300 de miligrame, echivalentul a aproximativ o linguriță și jumătate pe zi, notează Harvard Medical School.
Cunoașterea surselor de sodiu îi poate ajuta pe americanii în vârstă să facă alegeri alimentare mai bune. Eliminarea a doar 1.000 de miligrame de sodiu pe zi poate îmbunătăți tensiunea arterială și sănătatea inimii, potrivit Asociației Americane a Inimii.

„E complicat, deoarece sodiul este peste tot, în special în produsele procesate, cum ar fi mezelurile, pâinea, mâncărurile congelate, gustările și orice este conservat”, a declarat pentru Asociația Medicală Americană Dr. Andrew Morton, medic de familie la Baptist Health Medical Group din Indiana.
Evitarea alimentelor procesate și cumpărarea de legume, pește și fructe proaspete sau congelate este o opțiune mai bună, potrivit Johns Hopkins Medicine.
Alternative sănătoase
Oamenii pot înlocui covrigeii cu morcovi, mazăre prăjită, nuci nesărate , felii de mere sau surse sățioase de proteine, cum ar fi untul de migdale.
Dar, dacă chiar îți este poftă de un covrig sărat sau de un chips, asigură-te că verifici eticheta nutrițională. O porție ar trebui să conțină cel mult 200 de miligrame de sodiu. O porție obișnuită de covrigei tari are peste 300 de miligrame .
„Pentru persoanele care poftesc alimente sărate și caută gustări savuroase, luați în considerare opțiuni precum floricelele de porumb nesărate, chipsurile coapte cu conținut scăzut de sodiu, legumele tăiate și năutul copt”, a adăugat dr. Gelbman.