Sari la conținut

Alimentul bogat în omega-3 și vitamina A care întărește sistemul nervos și previne bolile

Nutriționiștii le recomandă adesea pacienților lor să mențină o dietă sănătoasă și variată. De asemenea, aceștia sfătuiesc să includă alimente bogate în vitamine, minerale și nutrienți esențiali pentru buna conservare a corpului și a minții.

Omega-3 este unul dintre cei mai benefici acizi grași pentru sănătatea sistemului nervos și pentru reducerea trigliceridelor, printre alte beneficii. Din acest motiv, este indicat să includem alimente care generează acest aport, cum ar fi scoicile.

Care sunt beneficiile scoicilor?

Federația Spaniolă de Nutriție (FEN) a publicat un raport în care explică faptul că pe piață există mai multe tipuri de aceste fructe de mare. Acestea sunt următoarele:

  • Scoica fină sau scoica Carril: culoarea sa exterioară variază între albicioasă și maro deschis, în timp ce partea sa internă este alb-gălbuie.
  • Scoica japoneză: are caneluri marcate care formează grile, cu o culoare închisă între maro, gri și negru.
  • Scoica melc: de formă ovală, puțin mai mică decât scoica subțire, cu cochilia de culoare gri deschis sau crem și cu dungi maro sau violet.
  • Scoica blondă sau roșie: are o cochilie mai netedă și mai lucioasă decât celelalte scoici, cu culori care variază de la galben pal la maro roz.

În ceea ce privește valoarea lor nutritivă, FEN a explicat că acestea sunt o sursă bogată de proteine și acizi grași omega-3, au un conținut scăzut de grăsimi și furnizează micronutrienți precum iod, seleniu, calciu, fosfor, vitamina A, potasiu și fier.

În ceea ce privește acest ultim mineral, experții în nutriție au afirmat că o porție de aceste moluște bivalve asigură până la 74% din aportul zilnic recomandat.

Boli prevenite prin consumul de scoici

Portalul Salud y Buenos Alimentos a explicat că conținutul lor de fier contribuie la reînnoirea celulelor sanguine și permite transportul oxigenului către diferite părți ale ficatului, inimii și creierului, fierul fiind esențial pentru anumite funcții, cum ar fi învățarea.

De asemenea, fierul crește rezistența la bolile neurologice, deoarece întărește apărarea organismului și previne oboseala și anemia. În plus, potrivit unui studiu publicat în revista Food & Function, unele scoici de apă dulce ar putea oferi beneficii antioxidante și antitumorale.

Cum să mănânci scoici?

Pentru a savura scoicile acasă, este esențial să le curățați bine și să le înmuiați în apă cu sare timp de două ore pentru a elimina orice urmă de nisip sau alte impurități.

Apoi, este important să selectați cu atenție scoicile care sunt închise și în stare bună, deoarece scoicile deschise sau rupte pot indica faptul că scoicile nu sunt proaspete. Odată pregătite, acestea pot fi fierte la abur până când se deschid și se pot prepara o varietate de rețete delicioase.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel