Sari la conținut

Alimentul care ajută la reglarea zahărului din sânge și la combaterea diabetului

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) clasifică diabetul drept boală cronică. Alimentele care se consumă sunt transformate și folosite de organism pentru a obține energie.

Glucoza intră în sânge și se deplasează către mușchi, grăsimi și alte celule; și este stocat pentru a fi folosit ca sursă de energie.

Persoanele cu diabet zaharat au niveluri ridicate de zahăr din sânge, deoarece glucoza nu poate fi transportată, ceea ce face ca aceasta să se acumuleze în mod excesiv și inutil. De asemenea, este posibil ca ficatul persoanelor cu această boală să producă prea multă glucoză.

Pe de altă parte, insulina este un hormon produs de pancreas pentru a controla acel tip de zahăr din sânge. Diabetul poate fi cauzat de producția prea mică de insulină, rezistența la insulină sau ambele, explică portalul Medline Plus de sănătate și medicină.

Organizația Mondială a Sănătății (OMS) indică faptul că diabetul zaharat de tip 2 se datorează faptului că organismul nu utilizează eficient insulina pe care o produce, în timp ce diabetul de tip 1 se caracterizează printr-o producție slabă de insulină și necesită administrarea zilnică a acestui hormon.

Prea multă glucoză în sânge poate provoca probleme grave, cum ar fi afectarea ochilor, rinichilor și nervilor. Diabetul poate provoca boli de inima, accident vascular cerebral și necesitatea de a amputa un membru.

Site-ul Mundo Deportivo, în secțiunea de sănătate, menționează un aliment care poate ajuta la reglarea nivelului de zahăr din sânge și chiar la prevenirea diabetului. Până în prezent, această boală nu are leac, așa că este important să o prevenim sau, în cazcă suferim de ea, să o ținem sub control medical strict.

Alimentul care ajută la reglarea zahărului din sânge și la combaterea diabetului

O investigație publicată în revista Nature Communications a concluzionat că consumul de iaurt natural ar putea aduce beneficii pentru reducerea riscului de diabet.

Cercetarea a fost efectuată la Université Laval și Danone Nutricia și s-a ajuns la concluzia că acest aliment ar putea fi favorabil pentru a-i ajuta pe cei care suferă deja de boală sau pentru a preveni declanșarea acesteia la cei care nu o au.

Alte investigații, potrivit presei, au detectat deja importanța consumului de produse lactate fermentate cu conținut scăzut de grăsimi, precum soiuri de iaurt și unele brânzeturi cu conținut scăzut de grăsimi, deoarece a fost posibil să se identifice că aceste produse previn diabetul de tip 2.

André Marette, profesor la Université Laval School of Medicine, cercetător la Institutul Québec Heart and Lung din Canada și coautor al studiului a menționat că „metaboliții din iaurt, cunoscuți sub numele de hidroxiacizi cu lanț ramificat (BCHA), ar fi rezultatul interacțiunii dintre bacteriile lactice din iaurt și aminoacizii naturali din lapte”.

Expertul subliniază că aceste componente se găsesc în produsele lactate fermentate și sunt abundente în iaurt. Deși organismul uman le produce și în mod natural, consumul lor prin alimente poate aduce mai multe beneficii pentru sănătatea generală.

Cercetătorii au analizat efectele acestui produs lactat la șoarecii hrăniți cu o dietă bogată în zaharuri și grăsimi.

După douăsprezece săptămâni, rezultatele au arătat beneficii în diferiți parametri metabolici ai șoarecilor care au consumat băutura. S-au observat „un control mai bun al glicemiei sau al zahărului din sânge, o rezistență mai mică la insulină și o funcționare mai bună a ficatului”.

Experții au concluzionat că „au fost analizați metaboliții ficatului lor și s-au observat modificările BCHA”, deoarece „cu cât cantitatea mai mare de BCHA este în ficat, cu atât mai bine controlul zahărului și trigliceridelor din ficat”.

Prisăcaru Theona

Mi-am descoperit pasiunea pentru jurnalism in urma cu mai mulți ani si pot spune ca profesia nu este deloc usoara, ci extrem de solicitanta, plina de dinamism, care aduce noi provocari in fiecare zi. Totodata, implica si o doza mare de responsabilitate. Va multumesc atat pentru aprecierile voastre, cat si pentru criticile constructive!

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel