Sari la conținut

Alimentul de care trebuie să te ferești! Grăbește apariția demenței

Demența frontotemporală
Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
alimente ce pot declansa dementa

Alimentul care favorizează declanșarea demenței. 400 de calorii consumate din alimente foarte procesate sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de boli mintal, potrivit inui renumit medic neurolog.

Potrivit celor mai recente cercetări, un stil de viață sănătos poate reduce semnificativ riscul de demență. Un medic spune că nutriției trebuie să i se acorde o mare importanță în cercetarea de prevenire. Acest lucru este explicat de medicul neurologul Vitalina Kozlova, referindu-se la rezultatele studiilor.

Cercetătorii  de la Harvard dau verdictul

„Cercetătorii  de la Harvard au studiat peste 10.000 de subiecți pe parcursul a 10 ani. La intervale regulate, participanții la studiu au completat chestionare despre obiceiurile lor alimentare și consumul de alimente procesate”, afirmă medicul.

 Alimentele procesate cresc riscul de Alzheimer

Alimentele foarte procesate cresc riscul de apariție a bolii Alzheimer chiar dacă sunt consumate în doze mici. Subiecții ale căror diete constau în cel puțin 20% alimente puternic procesate au avut un risc cu 28% mai mare de declin cognitiv și un risc cu 25% mai mare de performanță redusă în comparație cu subiecții care au mâncat cele mai puțin procesate.

alimentatia și dementa
Sursa foto: Daily Express

„Având în vedere un plan de masă de 2.000 de calorii, acest lucru ar însemna că doar 400 de calorii consumate din alimente foarte procesate sunt asociate cu un risc semnificativ crescut de boli mintale”. Prin comparație, 400 de calorii nu reprezintă nici măcar energia unei jumătăți de pizza congelată”, spune neurologul. O dietă echilibrată poate compensa efectele negative.

O altă observație pe care cercetătorii au făcut-o a fost că subiecții care au consumat 80% alimentele neprocesate, adică fructe și legume, cereale integrale și proteine ​​slabe din carne și pește, nu au experimentat nicio scădere a funcției cognitive sau executive.

Alimentele bogate în nutrienți, neprocesate, compensează efectele negative

Prin urmare, se poate presupune că alimentele bogate în nutrienți, neprocesate, compensează efectele negative ale alimentelor foarte procesate – probabil pentru că corpul (și mintea) sunt încă furnizate cu toți micro și macronutrienți importanți.

„Reducerea consumului de alimente foarte procesate poate fi o modalitate eficientă de prevenire a bolilor cognitive”, ne sfătuiește un neurolog”, spune medicul.

Dacă 80 la sută din dietă constă din alimente bogate în nutrienți, neprocesate, atunci cele 20 la sută obișnuite sunt alimentele procesate „permise”.

„În practică, aceasta înseamnă, de exemplu, să mănânci trei mese echilibrate, neprocesate, dar apoi să permiti uneia dintre următoarele două mese o mâncare nedorită – acest lucru este de fapt bun pentru atitudinea ta mentală față de mâncare și nu va dăuna în niciun fel sănătății. „, spune neurologul.

 

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel