Sari la conținut

Alimentul care îi predispune pe bărbați la cancer de prostată. Mulți îl consumă zilnic

Riscul de cancer de prostată poate crește din cauza unui aliment pe care mulți bărbați îl consumă zilnic în cafea. Laptele, produsul plin de vitamine și minerale esențiale, considerat excelent pentru sănătatea oaselor, cu o sursă importantă de proteine, a fost asociat cu un risc mai mare de cancer de prostată, arată un studiu recent, potrivit EatThis.

În SUA, unul din 8 americani a fost diagnosticat cu acest tip de cancer. În afară de cancerul de piele, cel de prostată este cel mai diagnosticat în rândul bărbaților, fiind a doua cauză de deces.

Autorii studiului raportează că bărbații cu un aport obișnuit ridicat de lapte se confruntă cu un risc semnificativ mai mare de cancer de prostată în comparație cu alți bărbați care beau mai puțin lapte.

Calciul și riscul de cancer de prostată

Mai exact, cercetarea a constatat că bărbații care beau zilnic aproximativ 430 de grame de produse lactate (1,75 cești de lapte) au prezentat un risc cu 25% mai mare de cancer de prostată decât alți bărbați care beau mai puțin lapte zilnic (aproximativ o jumătate de ceașcă pe săptămână). Riscul de cancer de prostată în rândul băutorilor zilnici de lapte a fost chiar mai mare în comparație cu bărbații care evită complet lactatele.

Calciul a fost legat de cancerul de prostată în trecut, iar produsele lactate precum laptele conțin mult calciu. Important, însă, echipa de cercetare spune că nu a observat absolut nicio corelație între riscul crescut de cancer de prostată și ingestia de calciu din alte produse decât lactatele. Cu alte cuvinte, deși este clar că ceva din lapte este legat de dezvoltarea cancerului de prostată – nu este vorba doar de calciu.

”Descoperirile noastre adaugă o greutate importantă altor dovezi care asociază produsele lactate, mai degrabă decât calciul din alte produse decât cele lactate, ca factor de risc modificabil pentru cancerul de prostată”, spune Gary Fraser, cercetătorul principal al studiului și profesor la Facultatea de Medicină și la Școala de Sănătate Publică a Universității Loma Linda (LLU).

În mod interesant, nu au fost observate asocieri între riscul de cancer de prostată și consumul atât de brânză, cât și de iaurt. Autorii studiului subliniază că lucrarea lor nu a constatat că riscul de cancer de prostată crește pe termen nelimitat pe măsură ce se consumă mai mult lapte. Creșterile de risc par să se stabilizeze în jurul a două treimi dintr-o cană de lapte pe zi.

Această lucrare se potrivește bine cu un studiu anterior efectuat la LLU. Acel proiect a constatat că ingestia de lapte este asociată cu un risc mai mare de cancer de sân la femei.

„Paralelele dintre lucrarea noastră despre cancerul de sân la femei de acum un an și această lucrare referitoare la bărbați, sunt izbitoare”, comentează Dr. Fraser. „Pare posibil ca aceleași mecanisme biologice să fie cele care declanșează boala”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel