Sari la conținut

Alimentul care poate avea un impact negativ asupra digestiei. Medic: „Ar putea crește riscul unor afecțiuni cronice”

inghetata poate avea impact negativ asupra digestiei
sursa foto: arhiva doctorulzilei
inghețata crește nivelul de zahăr din sange

Alimentul care poate avea un impact negativ asupra digestiei. Se întâmplă când  în organism lipsește o enzimă. Medicii trag un semnal de alarmă celor care au intoleranță la lactoză.

Potrivit medicilor de la Spitalul de Copii din Boston, peste 30 de milioane de americani suferă de intoleranță la lactoză, iar înghețata ar putea avea un impact negativ asupra digestiei.

„Înghețata ar putea avea un impact negativ asupra digestiei dacă sunteți sensibil la lactate sau aveți intoleranța la lactoză”, spune dieteticianul Erika Jacobson.

„Înghețata este un aliment cu conținut ridicat de lactoză. Așa că, dacă aveți intoleranță la lactoză, este posibil să aveți dureri de stomac, crampe, gaze și diaree. Acest lucru se întâmplă atunci când organismului îi lipsește enzima numită lactază, necesară pentru a descompune lactoza (un zahăr care se găsește în mod natural în lapte și produse lactate)”, explică ea.

Dieteticianul Erika Jacobson mai spune că acest preparat delicios consumată zilnic crește nivelul de zahăr din sânge.

Datele unui studiu din aprilie 2023 au sugerat că americanii consideră Ben & Jerry’s drept marca preferată de înghețată, vânzările în 2022 totalizând, anual aproape un miliard de dolari. Dacă mâncați o porție mică de înghețată ( cum ar fi o jumătate de cornet), carbohidrații și zaharurile adăugate pot provoca o creștere modestă a zahărului din sânge.

Alimentul ar putea crește riscul unor afecțiuni cronice

Dar un cornet plin cu înghețată, la care adaugi trei toppinguri delicioase, depășește cu mult recomandarea zilnică privind zahărul adăugat (25 de grame pentru femei și 36 de grame pentru bărbați) și vă poate da peste cap glicemia.

Pentru a evita un accident glicemic, alegeți un cornet mic și evitați să adăugați toppinguri pline de zahăr. Pentru a consuma înghețata într-un mod mai sănătos, alegeți garnituri bogate în nutrienți, cum ar fi fructe de pădure proaspete, nuci, banane, ananas sau cereale crocante din cereale integrale.

Risc de îmbolnăvire
Aceste ingrediente nu numai că vor adăuga aromă și textură, dar vor spori și cantitatea de vitamine, minerale și fibre din înghețată. Se poate adăuga și o cantitate mică de proteine pe bază de plante.

intoleranta la lactoza
sursa foto: arhiva doctorulzilei

Medicii recomandă întotdeauna să consumați orice alimente care conțin zahăr adăugat și grăsimi saturate, cum ar fi înghețata, cât se poate de moderat. Consumate în exces, aceste alimente ar putea crește riscul unor afecțiuni cronice precum boli de inimă, colesterol ridicat, obezitate și diabet.

Aveți o stare mai proastă? Înghețata poate duce la o creștere temporară a dispoziției, care, adesea, se observă de la prima linguriță. Acest lucru se datorează faptului că centrii de plăcere/recompense ai creierului se aprind atunci când mâncăm ceva ce ne încântă papilele gustative.

Dezavantajul este că ați putea ajunge să consumați înghețată în exces pentru a vă simți mai fericit, potrivit The Healthy.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel