Categories: Mediu curat

Alimentul nelipsit din casele românilor, care se scumpi în următoarea perioadă

Seceta severă din 2024 a afectat grav cultura de floarea-soarelui din România, ducând la cea mai mică producție din ultimii 15 ani. În total, aproximativ 2 milioane de hectare de culturi au fost distruse de lipsa precipitațiilor. România și Bulgaria au fost cele mai afectate țări din regiune, înregistrând pierderi considerabile în acest sector agricol esențial.

La nivel european, situația nu este mult mai bună. Cele 27 de state membre ale Uniunii Europene vor avea o producție totală estimată de doar 8,9 milioane de tone, o scădere de 10% față de recolta de anul trecut, conform unei analize realizate de Strategie Grains. Aceste scăderi au fost atribuite în principal secetei care a redus cantitatea de precipitații și a afectat serios productivitatea agricolă în întregul continent.

Această situație subliniază importanța găsirii unor soluții sustenabile pentru gestionarea resurselor de apă și adaptarea la schimbările climatice, care afectează din ce în ce mai mult agricultura europeană.

Prețurile produselor urmează să crească în următoarea perioadă

Recoltele mici se reflectă în creșterile prețurilor, astfel că, în Portul Constanța, tona de floarea soarelui s-a scumpit cu 5%, în ultimele trei săptămâni, ajungând la prețul de 480 de dolari. În comparație cu anul trecut, prețul este cu 30% mai mare. Scumpirile ar putea fi mult mai mari și din cauză că producția din Bulgaria ar fi suferit chiar mai mult decât producția românească.

„Foamea pentru ulei de procesare este foarte mare. Prețurile pe Marea Neagră au explodat datorită cererii din Bulgaria. Fabricile de ulei din România nu prevăd o creștere mai mare de 3% la ulei, dar asta nu înseamnă că această creștere nu va fi din ce în ce mai mare, în măsura în care multă floare se scurge în Bulgaria. La raftul din România a apărut o cantitate tot mai mare din Bulgaria”, a declarat Viorel Marin, președinte Asociația Morarilor, pentru Antena 3.

Aceste scumpiri nu vor fi simțite doar de producătorii de produse derivate din floarea soarelui, ci și de consumatori. Prețul unei sticle de ulei va crește în următoarea perioadă, spun economiștii.

„Cu siguranță vom vedea o creștere de preț la raft, pentru că asta se întâmplă când oferta are de suferit. În general, când apare o problemă de ofertă, aceste creșteri se pot situa la 20-30%, mai ales în perioada de vârf, în iarnă, când consumăm mai mult ulei, dar și când problemele de transport ajung la un cost maxim”, a declarat Cristian Păun, profesor economie, pentru Antena 3.

Și culturile de porumb, grâu și rapiță au avut de suferit.

 

 

Recent Posts

Cum afli dacă ouăle sunt proaspete. Trucuri geniale care îți arată dacă poți să le mai mănânci

Ouăle sunt alimente de bază în multe bucătării, dar prospețimea lor este esențială pentru a…

21 de minute ago

Permisul de conducere internațional. Procedura de obținere

Permisul de conducere internațional. Milioane de români sunt plecați peste hotare sau obișnuiesc să-şi petreacă…

50 de minute ago

Semne și simptome subtile că suferi de hipertensiune arterială, boala numită și „ucigașul tăcut”

Hipertensiunea arterială  este o problemă medicală ce descrie o forță crescută a fluxului sanguin care…

o oră ago

Horoscop 3 noiembrie. Schimbare radicală pentru Balanță, Lei și Gemeni. Scorpionii să aibă grijă la cuvinte! Ar putea cauza un mare conflict

Horoscop 3 noiembrie. Se prefigurează schimbări importante pentru nativii din Balanță, Lei și Gemeni, schimbări…

2 ore ago

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024: Zodia care primește o veste neașteptată

Horoscop rune 4-10 noiembrie 2024. Săptămâna următoare promite să fie una intensă pentru toate zodiile,…

14 ore ago

Avertismentul unui medic: Acest tip de cartofi te pot ucide. Cum îi recunoști

Un medic din Singapore trage un semnal de alarmă cu privire la consumul de cartofi…

15 ore ago

Citeste si: