Din cuprinsul articolului
Sănătatea cardiovasculară este unul dintre cele mai importante aspecte ale vieții oricărei ființe umane. Protejarea sănătății organului vital va permite oricui să se bucure de condiții bune. Exercițiile fizice și o dietă sănătoasă sunt principalele recomandări ale cadrelor medicale pentru a menține o inimă puternică.
„Inima este un organ de mărimea unui pumn. Este alcătuită din țesut muscular și pompează sângele în tot corpul. Sângele este transportat în tot corpul prin vasele de sânge, tuburi numite artere și vene. Procesul de transport al sângelui în tot corpul se numește circulație. Împreună, inima și vasele de sânge alcătuiesc sistemul cardiovascular”, explică Centrele pentru Controlul și Prevenirea Bolilor.
„Inima are patru camere (două atrii și două ventricule). Există un sept (septum) între cele două atrii și unul între cei doi ventriculi. Arterele și venele intră și ies din inimă. Arterele transportă sângele în afara inimii, iar venele transportă sângele înăuntru. Fluxul de sânge prin vasele și camerele inimii este controlat de valve”, acestea includ.
Atunci când o persoană nu este activă din punct de vedere fizic și are o dietă nesănătoasă pe o perioadă îndelungată de timp, abuzând de alimente sau produse încărcate cu zahăr, sodiu și grăsimi nocive, ea devine mai predispusă la tulburări și afecțiuni legate de inimă.
De exemplu, dacă acest stil de viață nesănătos continuă, nivelul colesterolului, al trigliceridelor din sânge și al tensiunii arteriale va crește semnificativ, ceea ce crește riscul unui atac de cord.
Un atac de cord sau un accident vascular cerebral „apare atunci când fluxul de sânge către inimă este blocat sau redus sever. Blocajul se datorează, de obicei, unei acumulări de grăsimi, colesterol și alte substanțe în arterele inimii (arterele coronare). Depozitele de grăsime care conțin colesterol se numesc plăci. Procesul de acumulare a plăcilor se numește ateroscleroză”, precizează institutul de cercetare Mayo Clinic.
Uneori, aceste plăci se pot rupe și, dacă acest lucru se întâmplă, se formează un cheag, blocând fluxul sanguin, ceea ce poate distruge o parte din mușchiul cardiac.
Așa cum am menționat mai sus, o alimentație deficitară este unul dintre principalii factori declanșatori ai atacurilor de cord. Prin urmare, menținerea unei diete sănătoase este de o importanță vitală pentru a evita aceste atacuri.
Alimentul pe care trebuie să-l consumi zilnic pentru a preveni riscul de infarct
Există tocmai un singur aliment care, consumat zilnic, reduce posibilitatea de a face infarct. Acesta este tonul. „Tonul este bogat în acizi grași nesaturați Omega 3 care ajută la protejarea inimii, la întărirea circulației și la prevenirea bolilor de inimă. Omega 3 ajută, de asemenea, la sinteza HDL, o lipoproteină de mare valoare, deoarece permite metabolizarea colesterolului rău”, se arată pe site-ul Canthynnus.
Acesta adaugă, de asemenea, că „consumul de ton stimulează creșterea colesterolului bun (HDL-colesterol), care ajută la eliminarea unei părți din colesterolul din artere permițând o mai bună circulație a sângelui, evitând astfel crearea de cheaguri de sânge și creșterea tensiunii arteriale. Consumul de ton este foarte benefic și ajută la reducerea riscului de accidente vasculare cerebrale, cum ar fi accidentele vasculare cerebrale și alte boli cardiovasculare.