Sari la conținut

Alimentul sănătos care poate declanșa colici biliare, ulcere și gastrite. Un medic atrage atenția

Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro

Știai că una din cauze pentru apariția de colici biliare, ulcere și gastrite poate fi un aliment extrem de sănătos? Peștele este un aliment esențial pentru sănătatea organismului nostru datorită conținutului ridicat de substanțe hrănitoare. De asemenea, este un produs care se alterează cu ușurință, declanșând anumite simptome și afecțiuni neplăcute. Iată la ce să fii atent atunci când consumi pește pentru a evita riscurile asociate.

Peștele proaspăt are nenumărate beneficii pentru organism. Acesta este bogat în acizi grași omega-3, vitamine și minerale esențiale pentru menținerea funcțiilor normale ale corpului.

Totodată, este cunoscut faptul că peștele este un aliment ușor perisabil. De aceea, este necesar să faci dinferența dintre un pește proaspăt și unul mai puțin proaspăt pentru a evita riscurile și afecțiunile asociate.

Cum să consumi peștele pentru a evita afecțiunile asociate?

Tudor Ciuhodaru, renumit medic român, dezvăluie pe o rețea de socializare la ce riscuri te poți expune dacă nu consumi pește proaspăt și, de asemenea, la ce detalii să fii atent înainte de consum.

A. Riscuri:

1. Colicile biliare, ulcerele criză, colecistitele acute, gastritele sunt declanşate de consumul de peşte prăjit, asociat adesea consumului de usturoi.
2. Cele mai afectate sunt în special persoanele de peste 40 de ani care au ţinut postul şi care au o patologie asociată de tip digestiv.
3. În general sunt forme clinice uşoare ce beneficiază în urgenţă de evaluare clinică, imagistică şi biologică şi terapie simptomatică aşa că, atunci când starea clinică se ameliorează, pacientele solicită externarea pentru a putea continua sărbatoare în familie.
4. Întotdeauna există şi o a doua categorie de pacienţi, cei ce consumă pe lângă peşte şi cantităţi importante de alcool. Gastritele, ulcerele, pancreatitele, hemoragiile digestive sunt adesea urmarea vinului alb asortat în cantități prea mari la pește.
5. Comele alcoolice nu lipsesc nici în această perioadă.

B. Recomandări- 5 lucruri esențiale pentru a nu ajunge la urgențe:

1. Verificaţi caracteristicile organoleptice ale produselor alimentare, peştele fiind unul din alimentele care se alterează cu uşurintă.

a) În special în cazul peştelui proaspăt este esentiala păstrarea la gheaţă şi prepararea rapidă. Dacă îl ţineti în frigider până a doua zi, este bine ca acesta să fie spălat şi învelit în folie alimentară. Urmăriţi în special: culoarea, ce trebuie sa fie clară, bine definită şi renuntaţi să consumaţi peştele cu aspect ,,ceţos”.

Mirosul trebuie să fie cât mai redus şi mai plăcut şi nu vă lasaţi păcaliţi de afirmaţiile că miroase a ,,apă de mare” sau că va disparea dupa spălare. Pielea trebuie să fie lucioasă şi uşor umedă iar senzaţia de lipicios indică faptul că nu este proaspăt, solzii sunt lucioşi şi bine ataşati de corp, gura închisă, ochii limpezi şi bombaţi, branhiile se deschid în evantai, curate, roşii sau roz şi inodore, corpul flexibil, muşchii fermi şi bine ataşati de oase.

b) Fructele de mare trebuie să prezinte un miros proaspăt de alge marine şi să nu aibă urme de mucus sau materii straine. ,,Surogatele” care imită fructele de mare sunt făcute din peşte marin cu lapţi, icre, aditivi alimentari şi arome iar în cazul icrelor negre ori roşii sunt utilizate cu grăsimi, carne de peşte, coloranţi si E-uri cu potenţial alergen.

2. Respectaţi indicaţiile de regim igienodietetic- mai ales dacă sunteţi cunoscuţi cu afecţiuni digestive.

3. Nu întrerupeți medicația pentru patologia de bază doar pentru a putea mânca sau bea.

4. Nu utilizaţi alcoolul ca ,,medicament” pentru că nu rezolvă decât temporar sau deloc durerea ci doar poate agrava patologia digestivă;

5. Nu neglijați simptomele digeastive și nu subestimați aceste afecţiuni. Multe pot evolua nefavorabil şi pot duce la numeroase complicaţii.”, recomandă medicul Tudor Ciuhodaru.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel