Sari la conținut

Alocația pentru bolnavii din spitale va fi suferi modificări de la 1 iunie

Potrivit unei modificări de lege, începând cu data de 1 iunie 2022, cuantumul alocației de hrană pentru bolnavii din spitale va suferi modificări. În acest moment, valoarea totală a meselor zilnice a unui pacient este de 11 lei.

Legea 133/2022 introduce noțiunea de alocație de hrană în Legea 95/2006 privind reforma în domeniul sănătăţii și stabilește că valoarea acesteia va fi indexată anual cu rata inflației. Valoarea alocaţiei de hrană din spitale nu va putea fi mai mică de 22 lei/zi de spitalizare, potrivit acestei legi.

În primă fază, a fost propusă suma de 40 de lei/zi de spitalizare.

Cheltuielile aferente alocaţiei de hrană în unităţile sanitare publice se vor asigura prin transferuri de la bugetul de stat, prin bugetul Ministerului Sănătăţii către bugetul Fondului naţional unic de asigurări sociale de sănătate.

Alocația de 22 de lei va putea fi majoratî în cazul în care spitalul poate obține alte surse de finanțare decât contractele încheiate cu casele de asigurări de sănătate și de la bugetul de stat, pe baza deciziei consiliului de administrație a spitalului.

„Autorităţile publice locale pot participa la finanţarea unor cheltuieli de administrare şi funcţionare, respectiv cheltuieli de personal, stabilite în condiţiile legii, bunuri şi servicii, investiţii, reparaţii capitale, consolidare, extindere şi modernizare, dotări cu echipamente medicale ale unităţilor sanitare cu paturi transferate, suplimentare alocaţie de hrană, în limita creditelor bugetare aprobate cu această destinaţie în bugetele locale”, mai prevede legea promulgată.

Beatrice Mahler a atras atenția meniului sărăcăcios a bolnavului din spital

În luna martie, Beatrice Mahler, medic pneumolog și managerul Institutului de Pneumoftiziologie „Marius Nasta” din București, atragea atenția public că norma de hrană din spitale este de doar 11 lei pe zi, din care se asigură 3 mese, meniul în aceste condiții fiind „repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul foarte rar”.

„În România, în spitalul public, pacientul nu are din ce să aleagă meniul, acesta este simplu (11 lei / 3 mese), repetitiv, sărac în vitamine, iar desertul este un răsfăț de care are parte uneori, foarte rar, pacientul cu tuberculoză”, era semnalul de alarmă tras de Beatrice Mahler, managerul Institutului „Marius Nasta”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.