Sari la conținut

Alte forme de cancer de piele „ucid mai mulți oameni decât melanomul” – simptomele pe care trebuie să le depistezi

Oamenii de știință consideră că NMSC este „subraportată” și că adevăratul impact al acestei boli poate fi chiar mai mare decât cel estimat.

În timp ce melanomul este considerat a fi mai grav, cancerul de piele non-melanom este mai frecvent.

Autorul principal al studiului, profesorul Thierry Passeron, a declarat: „Deși NMSC este mai puțin probabil să fie fatal decât cancerul de piele melanom, prevalența sa este izbitor de mare.

„În 2020, NMSC a reprezentat 78% din toate cazurile de cancer de piele, ceea ce a dus la peste 63.700 de decese.

„În schimb, melanomul a provocat un număr estimat de 57.000 de decese în același an.

Profesorul Passeron, de la Spitalul Universitar din Nisa, Franța, a adăugat: „Oricât de alarmante ar fi aceste cifre, ele pot fi, de fapt, subestimate. NMSC este adesea subraportat în registrele de cancer, ceea ce face dificilă înțelegerea adevăratei poveri. Prin urmare, incidența semnificativ mai mare a NMSC a condus la un impact global mai substanțial.”

Pe lângă examinarea poverii globale a cancerelor de piele, echipa de cercetare a identificat grupuri specifice care prezentau un risc mai mare de a suferi de această boală.

Printre acestea s-au numărat persoanele care lucrează în aer liber, beneficiarii de transplanturi de organe și cei care suferă de afecțiunea cutanată xeroderma pigmentosum, o afecțiune ereditară de sensibilitate extremă la soare.

„Incidență ridicată” a cancerului de piele

Studiul, care a folosit date de la Agenția Internațională pentru Cercetare a Cancerului a Organizației Mondiale a Sănătății, a constatat o „incidență ridicată” a cancerului de piele în rândul populațiilor cu pielea deschisă și în vârstă din Marea Britanie, SUA, Germania, Franța, Australia și Italia.

Cu toate acestea, cercetătorii au spus că nici măcar țările cu o proporție mare de fenotipuri întunecate nu au fost imune la riscul de deces din cauza cancerului de piele, așa cum arată cele 11.281 de decese înregistrate în Africa.

În 2020, au fost raportate aproape 1,2 milioane de cazuri de NMSC la nivel mondial, comparativ cu 324.635 de cazuri de melanom.

Majoritatea cazurilor de apariție a cancerului de piele sunt non-melanom, referindu-se la un grup de cancere care se dezvoltă lent în straturile superioare ale pielii, tipurile comune incluzând carcinomul bazocelular și carcinomul cu celule scuamoase.

În comparație cu melanomul, un tip de cancer de piele care se dezvoltă în melanocite – celule care produc melanină, NMSC are mai puține șanse de a se răspândi în alte părți ale corpului și poate fi tratat mai ușor.

Profesorul Passeron a declarat: „Trebuie să transmitem mesajul că nu doar melanomul poate fi fatal, ci și NMSC. Este esențial să rețineți că persoanele cu pielea bogată în melanină sunt, de asemenea, expuse riscului și mor din cauza cancerului de piele. Este necesar să se pună în aplicare strategii eficiente pentru a reduce mortalitatea asociată cu toate tipurile de cancere de piele.”

El a adăugat: „Cancerele de piele pot fi prevenite și tratate, așa că trebuie să facem mai mult pentru a ne asigura că oprim progresia acestei boli cât mai devreme posibil pentru a salva vieți.”

Rezultatele urmează să fie prezentate la Congresul Academiei Europene de Dermatologie și Venerologie (EADV) de la Berlin, Germania.

Simptomele cancerului de piele non-melanom

Primul semn al cancerului de piele non-melanom este, de obicei, apariția unei umflături sau a unei pete decolorate pe piele care persistă după câteva săptămâni și care progresează lent pe parcursul a luni sau, uneori, ani, notează NHS.

Organismul de sănătate adaugă: „În cele mai multe cazuri, nodulii canceroși sunt roșii și fermi și uneori se transformă în ulcere, în timp ce petele canceroase sunt de obicei plate și solzoase.

„Cancerul de piele non-melanom se dezvoltă cel mai adesea pe zonele de piele expuse în mod regulat la soare, cum ar fi fața, urechile, mâinile, umerii, partea superioară a pieptului și spatele.”

Dacă aveți orice anomalie a pielii, cum ar fi o umflătură, un ulcer, o leziune sau o decolorare a pielii care nu s-a vindecat după patru săptămâni, consultați un medic de familie.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel