Sari la conținut

Alzheimer, boală diagnosticată cu până la 15 ani mai devreme: Medic: Noile tehnologii permit identificarea bolii

Boala alzheimer
sursa foto: arhiva doctorul zilei
Boala alzheimer poate fi prevenită

 Alzheimer, boală neurodegenerativă cronică care începe de obicei încet și se agravează treptat în timp, poate fi diagnosticată cu până la 15 ani mai devreme, potrivit medicul Adrian Stănescu, specialist geriatrie.

Boala poate fi identificată mult mai devreme

În cadrul rubricii Sfat de sănătate, dr. Adrian Stănescu, specialist geriatrie, a explicat, cum noile tehnologii permit identificarea bolii cu până la 15 ani înainte de debutul simptomelor evidente.

Boala Alzheimer
Sursa foto: arhiva doctorulzilei.ro

„În realitate, noi putem să identificăm semnele Alzheimer-ului cu 10-15 ani înainte de a pune un diagnostic clar de demență”, a declarat dr. Stănescu. Potrivit acestuia, imagistica cerebrală avansată, cum ar fi volumetria de hipocamp, poate oferi indicii esențiale pentru diagnosticarea precoce. „Dacă volumetria de hipocamp se încadrează într-o anumită valoare, putem anticipa că persoana respectivă va dezvolta Alzheimer”, a mai spus medicul.

Mai mult, studiile recente arată că anumite afecțiuni, precum depresia cronicizată, pot lăsa urme în creier, predispunând astfel la demență.

„Depresia lasă urme în creier, asociindu-se cu neuroinflamația, care poate duce, mai târziu, la afectarea neuronală și, ulterior, la sindroame demențiale”, a explicat medicul. Astfel, tratarea corectă și prevenirea depresiei ar putea contribui semnificativ la reducerea riscului de Alzheimer.

Prevenția depinde de un stil de viață sănătos

Dr. Stănescu subliniază importanța unui stil de viață echilibrat, care include evitarea factorilor de risc, precum fumatul și consumul excesiv de alcool.

„Alcoolul este foarte neurotoxic, iar alimentația nesănătoasă poate duce la diabet, care afectează vasele mici din creier”, a adăugat medicul. Obezitatea și hipertensiunea arterială sunt, de asemenea, factori de risc majori, spune medicul.

Medicul specialist recomandă evaluarea cognitivă pentru persoanele care încep să manifeste probleme de memorie: „La 40-45 de ani, este important să ne monitorizăm memoria și să facem controale periodice dacă avem îngrijorări”

Dr. Stănescu menționează că există semne clare care ar trebui să alerteze o persoană și familia sa: „Când uităm lucruri într-un mod mai deosebit, de exemplu, punem obiecte în locuri complet nepotrivite sau avem dificultăți de orientare în locuri familiare, acestea pot fi semne că ar trebui să căutăm ajutor medical.”

Semne ale unor afecțiuni mai grave

De asemenea, tulburările comportamentale, cum ar fi dezinhibiția sexuală sau halucinațiile, pot fi semne ale unor afecțiuni mai grave care necesită intervenție imediată, potrivit Antena 3 CNN.

Accesul la tehnologii moderne de diagnosticare și tratament precoce a bolii Alzheimer poate face diferența între o viață activă și independentă și un diagnostic devastator. Prin urmare, este esențial ca fiecare persoană să adopte un stil de viață sănătos, să fie atentă la semnele de declin cognitiv și să beneficieze de controale periodice, mai ales în cazul în care există un istoric familial de demență.

Maria Mocanu

Sunt Maria Mocanu și am o vasta experienţă profesională! Sunt o fire creativă, sociabilă, veselă și îmi place să scriu. Am o experiență în media de peste 15 ani, cu nenumărate articole publicate în online, dar și articole de specialitate pentru pasionații și iubitorii de animale.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel