Sari la conținut

“Am avut cancer de colon de două ori înainte de 50 de ani – acestea sunt semnele pe care medicii le-au ratat”

sursa foto: NyPost

O femeie din Carolina de Nord care a supraviețuit de două ori cancerului de colon împărtășește semnele subtile de avertizare pe care le-a simțit – chiar dacă medicii au asigurat-o că nu era nimic în neregulă.

Sherri Rollins, care se apropie de 50 de ani, își amintește într-un nou material pentru TODAY.com că, în 2017, viața era normală, cu excepția multor dureri de spate.

Ea a mers la medic și a primit o scanare, doar pentru a i se spune că exista o leziune pe ficat – dar că nu era „nimic îngrijorător”.

După ce a avut un „presentiment” că ceva nu este în regulă, a căutat un alt medic, care i-a făcut un RMN, care a dezvăluit că avea cancer de colon în stadiul 4, care se răspândise în ficat.

Rollins a primit diagnosticul în 2018.

„Tatăl meu a avut cancer de colon și a murit la vârsta de 50 de ani”, a scris Rollins.

Citeste si:

„Probabil că ar fi trebuit să fac o colonoscopie, dar nu am crezut că mi se va întâmpla așa ceva. Eram o persoană sănătoasă și întotdeauna mi-am făcut controale”.

Cancerul de colon, ucigașul tăcut

Cancerul de colon este numit „ucigașul tăcut”, deoarece simptomele sale nu apar adesea în stadiile incipiente, potrivit Centrului Medical Mount Sinai.

Ca și în cazul lui Rollins, boala este de obicei detectată într-un stadiu tardiv.

Istoricul familial poate fi un factor de risc pentru cancerul de colon, potrivit Societății Americane de Cancer, la fel ca și vârsta, un istoric personal de boală inflamatorie intestinală, un diagnostic de diabet de tip 2, precum și anumite origini rasiale și etnice, printre alte atribute.

Este a doua cauză principală de deces prin cancer în SUA, conform Organizației Mondiale a Sănătății, iar în 2020, au fost înregistrate peste 1,9 milioane de cazuri noi.

În ciuda diagnosticului devastator, Rollins a scris că „nu s-a simțit niciodată condamnată”, chiar dacă a trecut printr-un an de chimioterapie și operație.

Patru ani mai târziu, ea a simțit din nou că ceva în corpul ei nu era în regulă.

sursa foto: NyPost

În remisie timp de 4 ani

„Am fost în remisie timp de patru ani – așa credeam”, a scris Rollins pe TODAY.com.

„Simți că ai învins. Dar apoi am început să am simptome. Am pierdut în greutate. Când foloseam baia, simțeam că nu am terminat. Aveam gaze dureroase”.

La femei, simptomele cancerului de colon pot include slăbiciune și oboseală, precum și sânge în scaun și în jurul scaunului și crampe, potrivit Stamford Health.

La acea vreme, ea era încă supusă unor „scanări obișnuite”, care se dovedeau a fi bune.

Chiar dacă un oncolog a asigurat-o că nu are din nou cancer, ea susținea că ceva nu era în regulă.

Iar mama a doi copii a avut dreptate – în martie 2022, medicul a recunoscut că avea din nou cancer, întrucât exista o leziune în rect.

Ea a spus că inițial nu a fost observat pentru că era mai departe de locul în care se afla cancerul inițial.

De data aceasta, tumora se răspândise în afara colonului și în podeaua pelviană a lui Rollins.

Pentru a o trata, Rollins a primit o pungă de ileostomie temporară pentru a colecta deșeurile. De atunci, acesta a fost îndepărtat.

A fost supusă radioterapiei intraoperatorii, care constă în iradierea tumorii în timpul operației.

A făcut și mai multă chimioterapie.

Acum, Rollins se concentrează pe însănătoșire și pe a lua fiecare zi la rând, mulțumindu-i pe cei doi fii ai ei că sunt „cei mai mari încurajatori”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.