Sari la conținut

Am colesterol, pot mânca ouă? Răspunsul este cât se poate de simplu

Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Am colesterol, pot mânca ouă? Datorită bogăţiei în factori nutritivi indispensabili organismului dar și ridicat de asimilare a nutrienţilor din compoziţia sa, oul este extrem de valoros pentru alimentația omului. Dar ce facem când avem colesterolul mare, putem consuma ouă?

În ultimii ani, studii care se bat cap în cap, au arătat, fie efectele benefice, fie unele mai puțin bune asupra sănătății. În ultimul caz, s-a susținut că ouăle sunt prea bogate în colesterol și nu foarte sănătoase pentru inimă. Un ou mare conține aproximativ 186 de mg de colesterol (pentru referință, aportul zilnic recomandat de colesterol este de 300 de miligrame pentru adulți), scrie Tastingtable.

Am colesterol, pot mânca ouă? Da, în cazul hipercolesterolemiei (exces de colesterol în sânge), este posibil să se mănânce ouă, cu moderație. În primul rând, pentru că nivelul colesterolului din sânge, un factor de risc pentru bolile cardiovasculare, depinde în principal de sinteza acestuia de către ficat și, doar într-o măsură mai mică, de aportul alimentar.

În al doilea rând, pentru că ouăle sunt un aliment complet care furnizează proteine de calitate, fosfor, aminoacizi esențiali și antioxidanți.

Ouăle: un consum moderat ar fi bun pentru sănătatea inimii

Un studiu științific sugerează că un consum moderat de ouă, până la un ou pe zi, poate contribui la reducerea riscului de apariție a bolilor cardiovasculare.

„Puține studii au examinat rolul metabolismului colesterolului din plasmă în asocierea dintre consumul de ouă și riscul de boli cardiovasculare, așa că am vrut să ajutăm la umplerea acestei lacune”, a explicat Lang Pan, cercetător la Departamentul de Epidemiologie și Biostatistică al Universității Peking, China.

În acest caz, echipa de cercetare a selectat 4.778 de participanți dintr-o biobancă chineză, dintre care 3.401 aveau boli cardiovasculare, în timp ce restul de 1.377 nu aveau. Aceștia au folosit o tehnică numită rezonanță magnetică nucleară țintită pentru a măsura 225 de metaboliți în probele de plasmă prelevate din sângele participanților. Dintre acești metaboliți, au identificat 24 care au fost asociați cu consumul de ouă.

Analiza lor a arătat apoi că persoanele care consumau cantități moderate de ouă aveau niveluri mai ridicate de apolipoproteină A1, un element constitutiv al lipoproteinei cu densitate mare (HDL), cunoscută și sub numele de „colesterol bun”.

Rolul HDL este de a capta moleculele de colesterol care se depun în artere și de a le transporta la ficat, unde sunt eliminate prin intermediul bilei.

Cercetătorii au identificat, de asemenea, 14 metaboliți legați de bolile de inimă și au constatat că participanții care mâncau puține ouă aveau în sânge niveluri mai scăzute de metaboliți benefici și niveluri mai ridicate de metaboliți dăunători decât cei care mâncau ouă mai des.

Calitatea nutrițională a unui ou depinde în primul rând de tipul de hrană pe care găina o primește, așa că începeți prin a citi etichetele! Alegeți găini crescute în aer liber, hrănite cu furaje ecologice, inclusiv semințe de in.

Albușul de ou nu conține colesterol și multe proteine, care sunt foarte sățioase. Poate fi consumat sub aproape orice formă și este recomandat pentru diete.
Gălbenușul conține lipide, colesterol (200 mg pentru maximul de 300 mg recomandat pe zi) și un bun aport de omega 3 și 6. Este bogat în luteină, care ajută la prevenirea AMD. De asemenea, oferă o doză bună de vitamine (D, E, K).

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel