Sari la conținut

Am divorțat. Îi spunem sau nu copilului?

Divorțul este o ”călătorie anevoioasă”. Uneori, se întâmplă ca doi oameni care s-au iubit ani la rând să nu mai poată meargă pe același drum și decid să se despartă. Dacă adulții fac față într-un fel sau altul despărțirii, atunci când copilul află despre despărțirea părinților lucrurile nu mai sunt atât de simple.

Divorțul este considerat, după decesul cuiva drag, al doilea cel mai traumatizant lucru care se poate întâmpla în viața unui copil dar și a unui adult. Cel mic își pierde echilibrul, punctele de reper și chiar dacă nu arată că este afectat, lesne se poate observa la el o stare de nervozitate, tristețe, confuzie sau chiar refuzul de a accepta realitatea separării părinților.

Este esențial ca cel mic să primească explicații, copiii nu trebuiesc protejați în exces și nici să li se ascundă adevărul. În cazul în care nu primește explicații de la părinți, el devine frustrat. Va căuta în permanență o justificare a motivului pentru care părinții lui s-au despărțit, iar până la a se considerat chiar el vinovat este un pas mic și extrem de periculos”, avertizează psihologul Alex Ștefan.

De asemenea, este foarte important ca un copil să înțeleagă faptul că dacă mama nu mai este căsătorită cu tata, nu înseamnă că aceștia nu vor mai fi părinții lui. Echilibrul lui trebuie în continuare vegheat de ambii părinți, indiferent de noile schimbări aduse de divorț.

De ce nu trebuie mințit copilul:

„Comunicarea veștii de separare a părinților este întotdeauna motiv de stres pentru adulți. Niciodată nu ești pregătit să-i spui copilul adevărul despre divorț. Mai mult, mulți părinți văd în acest lucru cel mai greu moment din tot procesul de divorț. Și totodată își pot ascunde propriile nepuținte în decizii nesănătoase ce pot afecta dezvoltarea psihoindividuală a  propriului copil. Mai exact, marea majoritatea aleg să-și mintă propriul copil având ca scuză dorința de a nu-i face rău acestuia. De fapt, ei își ascund neputința de a lua o decizie matură. În momentul în care copilul este mințit că totul este ca înainte, dar el vede sau simte că relația dintre mama și tata nu mai este la fel, nu își mai petrec timp împreună, nu își mai arată afecțiune, va înțelege fără cuvinte că ceva nu este în regulă cu părinții săi”, a explicat specialistul Alex Ștefan.

Totodată, specialistul spune că dacă copilul este mințit, în timp acesta își va pierde încrederea în adulții cei mai importanți din viața lui.

„Atenție! Pierderea încrederii poate să aibă repercursiuni și asupra vieții adulte viitoare a copilului. Este extrem de important ca în momentul în care decizia a fost luată, părinții să discute cu copilul, să îi explice evenimentele viitoare și să-l asigure de tot suportul și dragostea lor. Ulterior, vorbele părinților trebuiesc însoțite de fapte. Totodată, copilul trebuie încurajat să-și exprime tristețea și durerea, să spună cât și cum îl doare separarea voastră. Și dacă nu poți face față situației, cere ajutor specializat, atât pentru tine cât și pentru copil”, a mai spus psihologul.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel