Sari la conținut

”Am trompele legate. Ce pot face să rămân însărcinată?” Răspunsul ginecologului

Statisticile arată că 14% dintre femeile care au solicitat ligaturarea trompelor au cerut ulterior informații despre cum se poate inversa acest proces. Doar pentru că, la un moment dat, o femeie a crezut că nu va dori niciodată să devină mamă, nu înseamnă că își va dori asta în mod definitiv.

Pentru că, da, este posibil. Și chiar dacă este vorba de un caz în care inversarea nu mai este posibilă, din cauza neîndeplinirii unor condiții pe care le voi aminti în cele ce urmează, tot mai există o variantă prin care se poate obține o sarcină: fertilizarea in vitro.

”În ceea ce privește procedura de inversare a ligaturării trompelor, rata sarcinii după această procedură este de 75%-80%. Succesul însă depinde de mai multe lucruri, cum ar fi: vârsta femeii, lungimea și sănătatea trompelor uterine, tipul de intervenție chirurgicală folosită și prezența țesutului cicatricial,” a precizat Andreas Vythoulkas, medic specialist obstetrică-ginecologie, cu supraspecializare în infertilitate.

Ce presupune inversarea ligaturării trompelor

Potrivit medicului, chirurgia de inversare a ligaturării trompelor necesită de obicei o laparotomie, care presupune o incizie destul de mare în abdomen. Deoarece pielea, toți mușchii și alte țesuturi ale peretelui abdominal trebuie secționate, post-operator există un disconfort mai mare și un timp de recuperare mai lung comparativ cu o intervenția de ligaturare a trompelor.

Unii chirurgi efectuează operații de inversare a trompelor prin laparoscop, însă trebuie subliniat că tehnica este relativ dificilă și nu există încă suficiente date publicate pentru a ști care vor fi ratele de sarcină după procedura de inversare tubară laparoscopică.

Pentru femeile care nu sunt candidate potrivite pentru o intervenție chirurgicală de inversare a ligaturării tubare, există varianta fertilizării in vitro, procedură prin care ovulul fertilizat este plasat direct în uter. De altfel aceasta este cea mai bună opțiune pentru femeile de peste 40 de ani care doresc să rămână însărcinate, care, oricum, au mai puține șanse să aibă rezultate bune în urma procedurii de inversare.

Trebuie însă să știti că trompele uterine sunt vitale în procesul de obținere a unei sarcini pe cale naturală. Fără ca ele să funcționeze corect, acest lucru nu se poate întâmpla, patologiile trompelor uterine fiind una din principalele cauze de infertilitate la femei.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel