Românii care nu respectă legea riscă să fie sancționați contravențional cu sume care încep de la 5.000 de lei și pot ajunge la 10.000 de lei.

Totodată, legea mai obligă proprietarii sau deținătorii de câini, fie că sunt persoane fizice sau juridice, să identifice animalele prin microcipare.

Se mai poate folosi și un alt mijloc de identificare, însă acesta trebuie să fie stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

NU poți adopta un câine adoptat din adăposturile pentru animale

Chiar dacă românii sunt mairi iubitori de animale, sunt cazuri în care oamenii adoptă câini de la adăpost iar după ceva timp aleg să-i abandoneze pe străzi.

Pentru a evita acest lucru, autoritățile au decis ca abandonarea unui astfel de animal să fie interzisă. De altfel, și această prevedere este trecută în OUG 155/2001, notează Capital.ro.

Actul normativ arată că ”abandonul constă în lăsarea unui câine revendicat ori adoptat în condițiile prezentei ordonanțe de urgență pe domeniul public, fără hrană, adăpost ori tratament medical”.

Sancțiunile pentru cei care abandonează animalele sunt mult mai dure față de sancțiunile celor care nu își sterilizează câinii sau care nu îi identifică prin micro-cip.

Dacă în cazul acestora era vorba de o amendă, pentru abandon este vorba de închisoare.

Așadar, românii care abandonează câinii din adăposturi pot sta la închisoare între 2 și 5 ani, mai notează Capital.ro.