marți, ianuarie 31, 2023

Amendă de până la 10.000 de lei sau închisoare pentru românii care NU fac asta. Este LEGE, adică OBLIGATORIU! Ce trebuie să știți pentru a nu fi în afara legii.

Poate părea greu de crezut, dar iată ce amenzi usturătoare poți primi dacă nu faci asta. Poți ajunge chiar și la închisoare, potrivit unui act normativ din 2001.

Este vorba despre OUG 155/2001 ce reglementează situația animalelor de companie. Astfel, potrivit acestui act normativ, ”este obligatorie sterilizarea câinilor cu sau fără stăpân aparținând rasei comune, metișii acestora, excepție făcând exemplarele cu regim special”.

Te-ar mai interesa: Tipuri de cancer greu de depistat. Simptomele apar...

necuvantatoare

De asemenea, legea mai arată că animalele cu regim special sunt cele care au drept de reproducere, în acest

caz cele cu pedigree, iar aici ne referim la animalele care au o genealogie de rasă pură, notează Capital.

Amenzile pornesc de la 5.000 de lei

Românii care nu respectă legea riscă să fie sancționați contravențional cu sume care încep de la 5.000 de lei și pot ajunge la 10.000 de lei.

Totodată, legea mai obligă proprietarii sau deținătorii de câini, fie că sunt persoane fizice sau juridice, să identifice animalele prin microcipare.

Se mai poate folosi și un alt mijloc de identificare, însă acesta trebuie să fie stabilit de către Autoritatea Națională Sanitară Veterinară și pentru Siguranța Alimentelor (ANSVSA).

Te-ar mai interesa: Totul despre una dintre cele mai mortale forme de ...

NU poți adopta un câine adoptat din adăposturile pentru animale

Chiar dacă românii sunt mairi iubitori de animale, sunt cazuri în care oamenii adoptă câini de la adăpost iar după ceva timp aleg să-i abandoneze pe străzi.

Pentru a evita acest lucru, autoritățile au decis ca abandonarea unui astfel de animal să fie interzisă. De altfel, și această prevedere este trecută în OUG 155/2001, notează Capital.ro.

Actul normativ arată că ”abandonul constă în lăsarea unui câine revendicat ori adoptat în condițiile prezentei ordonanțe de urgență pe domeniul public, fără hrană, adăpost ori tratament medical”.

Te-ar mai interesa: Simptome neobișnuite care pot indica o boală gravă...

Sancțiunile pentru cei care abandonează animalele sunt mult mai dure față de sancțiunile celor care nu își sterilizează câinii sau care nu îi identifică prin micro-cip.

Dacă în cazul acestora era vorba de o amendă, pentru abandon este vorba de închisoare.

Așadar, românii care abandonează câinii din adăposturi pot sta la închisoare între 2 și 5 ani, mai notează Capital.ro.

 

Te-ar mai interesa: Dezvăluiri tulburătoare despre Zoia Ceaușescu: ...

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private