Din cuprinsul articolului
Ambrozia continuă să afecteze zeci de mii de oameni în România, mai ales în lunile septembrie și octombrie, când planta înflorește și eliberează polen care provoacă reacții alergice severe. Cei mai vulnerabili la efectele polenului de ambrozie sunt persoanele care suferă de alergii respiratorii, iar simptomele includ strănuturi, ochi iritați, dificultăți de respirație și chiar crize de astm.
Deși există o lege care obligă proprietarii de terenuri invadate de ambrozie să ia măsuri pentru eliminarea acesteia, multe terenuri rămân necurățate. Amenzile pot fi considerabile, ajungând până la 20.000 de lei, însă aplicarea sancțiunilor este rară, iar controalele nu sunt eficiente.
La periferia orașului Bistrița, dar și în alte zone urbane, cum ar fi chiar Capitala, ambrozia crește în voie, afectând locuitorii din jur.
Un exemplu notabil este un teren de peste 10 hectare din centrul Bucureștiului, deținut de stat, unde ambrozia crește necontrolată, afectând mii de oameni care locuiesc în apropiere, mulți dintre ei alergici, notează TVR Info.
Autoritățile locale au, conform legii, dreptul de a interveni pentru combaterea ambroziei, în cazul în care proprietarii de terenuri nu au făcut acest lucru nici în perioada de înflorire, nici după primirea unui avertisment. Cu toate acestea, implicarea autorităților în rezolvarea acestei probleme rămâne insuficientă, agravând suferințele celor afectați de această plantă invazivă.
Simptomele alergiei la ambrozie sunt similare cu cele ale alergiei la alte polenuri:
Polenul de ambrozie poate, de asemenea, sa agraveze simptomele astmului, provocand tuse intensa si respiratie suieratoare (wheezing).
Socul anafilactic este cea mai severa forma de reactie alergica, cu debut brusc, neasteptat, si tablou clinic deseori dramatic, putand duce la deces prin obstructia cailor aeriene si colaps vascular ireversibil. Socul anafilactic reprezinta o urgenta medicala.
Zodii norocoase. După seara de 14 octombrie, trei zodii se află sub protecția Divinității, beneficiind…
Zahăr din trestie sau din sfeclă de zahăr? Zahărul este unul dintre cele mai utilizate…
Viața pe Pământ la un pas de extincție. Cercetătorii trag un semnal de alarmă fără…
„Ei pot controla vremea.” După ce două uragane majore au lovit SUA în mai puțin…
Bila leneșă sau colecistul leneș este o afecțiune în care vezica biliară nu funcționează corect,…
Simona Halep, fostul lider mondial în tenisul feminin, a primit o veste importantă după ce…