Analiza de sânge care poate indica din timp riscul de AVC

Potrivit Organizației Mondiale a Sănătății, accidentul vascular cerebral (AVC) este a treia cauză de deces în lume, printre alte boli. Cele mai multe accidente vasculare cerebrale apar într-o formă „tăcută”.

Există 2 tipuri de accident vascular cerebral – hemoragic și ischemic. Într-un accident vascular cerebral hemoragic, artera sanguină se rupe și aceasta este urmată de hemoragie. Și în cazul ischemic, există o încălcare a circulației cerebrale din cauza blocării vasului, cu necroză ulterioară a țesuturilor.

Cea mai frecventă cauză a unui accident vascular cerebral ischemic este un cheag de sânge, depozitele de colesterol sau un spasm care poate întrerupe fluxul de sânge către o anumită parte a creierului.

Ca urmare, apare umflarea țesuturilor din jurul acestei zone. Și deoarece spațiul din craniu este limitat, presiunea intracraniană crește și acest lucru duce la dureri de cap.

Un nou test de sânge cu rol de diagnostic timpuriu

Cercetătorii din Suedia susţin că un simplu test de sânge care reflectă sănătatea creierului poate indica persoanele cele mai expuse riscului de a suferi un AVC. Descoperirea ar putea contribui la un tratament mai individualizat al pacienților cu fibrilație atrială.  Studiul a fost publicat recent în revista Circulation.

Fibrilația atrială este cea mai frecventă aritmie cardiacă, afectând aproximativ o treime din totalul persoanelor la un moment dat în viață, și este o cauză frecventă de AVC, deoarece aritmia cardiacă crește riscul de formare a cheagurilor de sânge în atriile inimii. Prin urmare, multe persoane cu fibrilație atrială primesc tratament anticoagulant pentru a preveni un AVC.

Cu toate acestea, deoarece tratamentul anticoagulant conduce la un risc crescut de hemoragii grave, doar persoanele cu un risc moderat sau ridicat de a suferi un AVC primesc acest tratament, în locul tuturor persoanelor cu fibrilație atrială. Acest lucru face importantă posibilitatea de a identifica, cu un grad de precizie cât mai mare, persoanele care vor beneficia de tratamentul anticoagulant.

Cercetătorii au analizat acum nivelurile de neurofilamente cu lanț ușor (NF-L), o proteină care este eliberată din creier în caz de presiune nocivă și hipoxie, în probele de sânge de la mai mult de 3.000 de persoane cu fibrilație atrială.

Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Astfel, s-a constatat că persoanele cu cele mai ridicate niveluri de NF-L în sânge prezentau cel mai mare risc de a suferi un AVC. Riscul de AVC în rândul celor cu cele mai ridicate niveluri de NF-L a fost de peste trei ori mai mare decât pentru cei cu cele mai scăzute niveluri.

Cercetătorii suedezi intenţionează să analizeze efectul diferitelor tratamente din domeniul sănătății asupra nivelului de NF-L și dacă acesta are, la rândul său, vreo semnificație pentru riscul de a suferi un AVC sau de deces. Aşadar, experţii speră să poată interveni într-un stadiu mai timpuriu și să inhibe presiunea nocivă asupra creierului înainte ca aceasta să dea naștere la simptome.

Recent Posts

Zona din România în care se înregistrează cea mai mare rată a sinuciderilor

Zona cu cea mai mare rată a sinuciderilor. Potrivit statisticilor europene, cea mai mare rată a…

6 minute ago

Delicii din cămară: Rețeta toamnei de gogonele în oțet. Secretul gustului perfect

Gogonele în oțet. Unele dintre cele mai apreciate murături de toamnă sunt gogonelele în oțet,…

36 de minute ago

Prima săptămână din luna octombrie va fi „Săptămâna Prevenţiei Gripei în România”. Ce presupune acest lucru

Prima săptămână din octombrie va fi consacrată în fiecare an prevenţiei gripei, potrivit unui proiect…

o oră ago

Vrei să scapi de grăsimea de pe burtă? Iată 7 exerciții eficiente care te vor ajuta să-ți remodelezi silueta

Este normal să vrei să scăpați rapid de grăsimea abdominală. Grăsimea de pe burtă sunt…

2 ore ago

Inovația în tehnologie – Cum contribuie la dezvoltarea conceptului de spitale inteligente

Când inovația și medicina se întâlnesc apar idei și concepte care schimbă cu totul perspectiva…

3 ore ago

Citeste si: