Sari la conținut

Analiza FACIAS: Abuzurile la care sunt supuși pacieții români

Românii, în calitate de pacienți, acuză cele mai multe abuzuri, potrivit unui sondaj realizat de Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului.

În domeniul Sănătății sunt semnalate diverse probleme printre care amintim:

  • lista exactă a costurilor pentru diverse servii medicale,
  • lipsa de transparență din partea statului privind serviciile medicale acoperite de asigurările de sănătate
  • lipsa unui acces facil la propriul istoric medical, așa cum prevede legea
  • lipsa informațiilor despre infecțiile din spitale

„Fundația pentru Apărarea Cetățenilor Împotriva Abuzurilor Statului (FACIAS) a centralizat și analizat câteva mii de răspunsuri ale românilor, iar rezultatul a fost limpede – Sănătatea este percepută drept domeniul în care se petrec cele mai multe abuzuri.

Dintre toate situațiile expuse, s-au detașat cinci mari probleme semnalate, majoritate legate de accesul pacienților la informații și transparența în domeniul Sănătății.

Astfel, românii au reclamat că nu pot afla cu exactitate care sunt costurile îngrijirilor medicale primite și cum sunt acestea acoperite de asigurările de sănătate și contribuțiile plătite către stat și, în același timp, își doresc să aibă acces facil permanent la istoricul medical propriu, așa cum prevede Legea Dosarului Electronic de Sănătate.

Citeste si:

Pentru a elimina suspiciunile de malpraxis, dar și pentru o mai bună înțelegere a intervențiilor chirurgicale la care sunt supuși, pacienții români și-ar dori ca aceste operații să fie înregistrate video.

Nu în ultimul rând, pacienții solicită ca legislația în vigoare să fie aplicată, reclamând situații în care legile nu sunt aplicate din cauza lipsei normelor metodologice. La fel, pacienții solicită transparență în ceea ce privește raportarea situației infecțiilor nosocomiale (intraspitalicești), pentru a putea alege singuri unitatea spitalicească în care să se trateze. Această raportare există, însă practica a demonstrat că raportarea fie este ignorată, fie sunt raportate cifre mai mici decât în realitate, fără să existe repercusiuni asupra spitalelor aflate în aceste situații.

Pornind de la aceste probleme, FACIAS a inițiat o campanie pentru a se asigura că drepturile pacienților sunt respectate, începând cu cele cinci mari probleme semnalate deja și că actul medical este conform cu aceste drepturi”, se arată într-un comunicat al FACIAS.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.