duminică, martie 26, 2023

Biopsia cutanată – o investigaţie de rutină, foarte des utilizată în afecţiunile pielii – este singura procedură care furnizează un diagnostic dermatologic de certitudine. Importanța ei este crucială în special în cancerul de piele. Este o manevră simplă, uşor de efectuat şi fără riscuri pentru pacient, chiar dacă multă lume se teme de ea, pentru că nu cunoaște detaliile procedurii. Dermatologi au argumente solide în favoarea acestei investigații care presupune recoltarea unei bucăţele de piele, foarte mică, dar suficientă pentru a furniza date privind structura la microscop.

Te-ar mai interesa: Studiu: Valorile ridicate ale colesterolului nu am...

“Bolile de piele se exprimă clinic în doar cinci feluri de leziuni. Biopsia în dermatologie ne ajută să diagnosticăm cu mai multă acuratețe afecțiunile pielii care sunt în număr de peste 3000 la care se adaugă subforme clinice”, afirmă medicul dermatolog Mihaela Leventer.

În lume, prima biopsie a fost făcută în 1879. De atunci, tehnicile de diagnosticare a țesuturilor cu probleme au evoluat, iar medicii nu mai concep intervențiile de tratare a tumorilor cutanate fără a solicita această analiză.

“În cancerul de piele, biopsia ne oferă posibilitatea unui diagnostic cert, ne ajută să diferențiem tumorile între ele și să putem stabili un algoritm de tratament în funcție de datele pe care ni le oferă. Astfel, în melanomul malign, măsurarea adâncimii infiltratului tumoral și aspectul diviziunii celulare ne ajută să încadrăm cazul într-un stadiu de boală care beneficiază de un protocol de tratament specific. În cazul carcinoamelor, ne oferă date nu numai despre tipul de celulă bolnavă, ci și despre agresivitatea ei, de exemplu dacă infiltrează vase sau filete nervoase”, explică importanța biopsiei coordonatoarea echipei de la “Dr Leventer Centre” care diagnostichează și tratează anual sute pacienți cu cancer de piele.

Te-ar mai interesa: Doctorul te ajută să slăbești rapid! Doar așa pier...

Deși există încă persoane care refuză biopsia, medicii insistă asupra efectuării ei. Iată ce trebuie să știe pacienții care nu vor să facă acest test.

“Medicul are obligația să atenționeze pacientul de nevoia efectuării unei biopsii. Dacă pacientul refuză, medicul poate refuza efectuarea unui tratament fără certitudine diagnostică. Așa se întâmplă în cazul unei suspiciuni de tumoră. În situația leziunilor considerate cert benigne se poate accepta tratarea lor fără biopsie, dar sub semnătura pacientului care a înțeles despre ce este vorba și care-și asumă riscul”, precizează Mihaela Leventer.

Te-ar mai interesa: Cum faci cea mai sănătoasă, ieftină și simplă sala...

Probele de la biopsie se păstrează și pot fi accesate de pacienți timp de 10 ani de la recoltare. Există situații când dermatologii recomandă, pe lângă biopsie, și teste de sânge pentru un diagnostic cert. Găsiți mai multe informații utile despre această investigație și pe site-ul www.biopsia.ro.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private