duminică, noiembrie 29, 2020
Elena Oceanu

O echipă de cercetători de la Universitatea din Alberta, Canada, au anunțat recent că au identificat în urina umană mult mai mulți compuși chimici și organici decât se apreciase până acum: circa 3.000, adică de 30 de ori mai multe substanțe față de câte se credea că există.

Lichidul biologic secretat de rinichi (după filtrarea sângelui) evacuează deșeurile din organism. Conținutul de apă din urină este de 95%, restul de 5% fiind cel demn de toată atenția.

În medicină se recurge des la analize de urină, însă acestea ar putea fi folosite și mai mult. Unul din cercetători, citat de Journal de Quebec, spune că ‘observațiile arată o complexitate remarcabilă a ceea ce este considerat un fluid aparent elementar’.

‘Îmbunătățirea tehnologiei, care permite analizarea a mii de substanțe, rapid și fără durere, ar putea schimba lucrurile în analizele medicale’, acest demers putând înlocui, în anumite împrejurări, analize de sânge și biopsii, pentru că urina este oglinda organismului, încheie cercetătorul.

 

Parteneri