Sari la conținut

Analize care indică afecțiunile inflamatorii

Bolile reumatice sunt deosebit de dureroase, invalidante unele dintre ele. Pacientul acuză dese dureri din pricina inflamației, a tumefierii. Articulațiile și mușchii dau dureri care rareori cedează la tratament. De aceea, este foarte important să îți faci regulat analizele la sânge pentru a afla dacă ai în corp o inflamație.

Practic, în urma analizelor de sânge, medicul de familie va trimite pacientul la medicul reumatolog pentru stabilirea diagnosticului și a tratamentului.

Foarte important este să diferențiem bolile reumatice inflamatorii de cele de uzură ( cele care apar la vârsta a treia). Medicii susțin că afecțiunile reumatismale inflamatorii pot să afecteze pe oricine, pot să apară la orice vârstă. Principalele boli reumatismale inflamatorii sunt: poliartrita reumatoidă, artrite reactive.

Dar sunt și afecțiuni care apar din cauza suprasolicitării unor mușchi, a oaselor, a poziției incorecte. De exemplu, artroza, hernia de disc.

Conform medicilor, într-o boală inflamatorie, mecanismul declanșator este inflamația. Principalele grupe de boli inflamatorii sunt: reumatismul articular acut al cărui debut este în copilărie, poliartrita reumatoidă, artropatie psoriazică, artrite reactive, sindromul Reiter. Unul dintre principalii vinovați de apariție a acestor maladii este sistemul imunitar slăbit.

Analizele de sânge pot să depisteze inflamația în corp

Mai exact, dacă în urma analizei de sânge, ai o valoare mare a CRP sau a fibrinogenului ori ai valori crescute ale VSH-ului  ar trebuie să mergi la medicul reumatolog. Există probabilitatea de a avea o boală reumatismală inflamatorie. De asemenea, este foarte important să se stabilească diagnosticul din timp, pentru ca tratamentul să fie cu mari șanse de ameliorare a bolii.

Dacă nu ți-ai făcut analizele la sânge, însă ai simptome precum sunt: dureri articulare, slăbire bruscă în greutate, oboseală persistentă, dureri de cap mergi la medicul reumatolog. Toate aceste simptome arată posibilitatea existenței unei astfel de afecțiuni pentru care ai nevoie obligatoriu de tratament.

Iată când analizele medicale te trimit la reumatolog:

  • VSH-ul să nu depășească 12-15 milimetri la oră. Orice valoare mare este semnul de suspiciune pentru: infecții acute, cronice sau virale, infecții parazitare, boli inflamatorii, insuficiență renală.
  • Proteina C reactive CRP-ul ideal este să fie sub 6.
  • Fibrinogenul să nu fie peste 4 miligrame la sută.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel