duminică, noiembrie 27, 2022

Una dintre marile provocări în lupta împotriva cancerului continuă să fie dezvoltarea unor teste de diagnosticare precise.

Dezvoltarea unor teste mai bune nu numai că ar face posibilă depistarea bolii într-un stadiu mai devreme, dar ar oferi și mai multe informații specialiștilor pentru a lua cele mai bune decizii.

Examene de depistare a cancerului de sân

S-a demonstrat că mamografiile de screening reduc decesele cauzate de cancer de sân la femeile cu vârste cuprinse între 40 și 74 de ani și, în special, la cele cu vârste cuprinse între 50 și 69 de ani.

Te-ar mai interesa: Această PLANTĂ curăță arterele și ajută la reglare...

În general, grupurile de experți recomandă aceste teste începând cu vârsta de 50 de ani pentru femeile cu risc mediu.


Screeninguri pentru cancerul de col uterin

Testul papilomavirus uman (HPV) și testul Papanicolau sunt teste de screening recomandate pentru cancerul de col uterin. Aceste teste pot fi făcute în același timp sau separat. Aceste teste previn bolile prin găsirea de celule anormale care pot fi tratate înainte de a se transforma în cancer.

În general, grupurile de experți recomandă aceste teste de la vârste cuprinse între 21 și 65 de ani, dacă femeile au avut înainte un screening adecvat și nu prezintă risc crescut de cancer de col uterin, informează Cancer.Gov.

Te-ar mai interesa: Ceai pentru vezica hiperactivă. Nu are nicio contr...

Screeninguri pentru cancerul colorectal

S-a demonstrat că diferite teste de screening reduc riscul de deces din cauza cancerului colorectal. Acestea includ colonoscopie, sigmoidoscopia și teste extrem de sensibile care vă testează scaunul, cum ar fi testele de sânge ocult și testele ADN.

Pe lângă depistarea precoce a cancerului colorectal, colonoscopia și sigmoidoscopia împiedică apariția bolii. Acest lucru este posibil deoarece testele găsesc uneori polipi (excrescențe anormale în colon) care sunt îndepărtați înainte de a se transforma în cancer.

Te-ar mai interesa: Pericolul ascuns din pliculețele de ceai. Sigur NU...

În general, grupurile de experți recomandă ca persoanele cu risc mediu de cancer colorectal să facă unul dintre aceste teste de screening, de la vârsta de 45 sau 50 până la 75 de ani.

Depistarea cancerului pulmonar

S-a demonstrat că un tip de tomografie computerizată (CT), numită scanare CT elicoidă, reduce decesele cauzate de cancer pulmonar la persoanele care fumează intens.

În general, grupurile de experți recomandă screening-ul unor persoane cu vârste cuprinse între 50 și 80 de ani care fumează sau fumează intens.

Te-ar mai interesa: Rugăciuni puternice către Sfântul Andrei. Te ocrot...

Alte teste de screening

Uneori sunt oferite teste de screening care nu au fost încă dovedite că funcționează, în special pentru persoanele cu risc crescut de anumite tipuri de cancer.

  • Testul alfa-fetoproteinei
  • Imagistica prin rezonanță magnetică a sânului
  • Testul antigenului cancerului 125 (CA-125).
  • Examenul clinic al sânilor și autoexaminarea sânilor
  • Teste de screening pentru mai multe tipuri de cancer (MCD)
  • Testul antigenului specific prostatic (PSA).
  • examene ale pielii
  • ecografie transvaginala

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Parteneri
spitale private