Sari la conținut

Analize de rutină care depistează boli grave înainte de apariția simptomelor. Ce e recomandat, în funcție de vârstă

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Analize de rutină care depistează boli grave. Faceti anual o evaluare amănunțită a stării de sănătate, vă recomandă la unison medicii! Și optați pentru cele mai bune clinici și cei mai experimentați specialiști pentru analizarea rezultatelor.

Orice problemă de sănătate depistată în stadiu incipient este mai ușor de tratat și se vindecă mai repede.

“Dintre pacienții care ajung la noi pentru analize amănunțite, mai bine de 80 la sută își depistează o problemă medicală despre care nu știau –  românii se încadrează și ei în această statistică. Cel mai des diagnosticăm probleme precum nodulii tiroidieni, mamari, calculii renali sau chiar tumori maligne în stadiu incipient. Însă depistarea la timp face ca acești pacienți să se vindece repede și complet, iar costurile terapiei să fie mult mai mici decât în cazurile descoperite mai târziu”, spune dr. Şirin Parkan, medic al spitalului Kadikoy din rețeaua Acibadem.

Analize de rutină care depistează boli grave. Teste medicale, în funcție de vârstă

Doctorii vă sfătuiesc să țineți cont și de vârstă și sex atunci când vă faceți testele complete. La 20 de ani, lista analizelor trebuie să includă măsurarea glicemiei, a colesterolului, a hemoglobinei, evaluarea sânilor, controlul ginecologic la femei și testul Babeș-Papanicolau.

După 25 de ani, doctorii recomandă ecografia mamară anuală, evaluarea tiroidei, dar și a sănătății pielii. La vârsta de 40 ani, pe lista testelor se adaugă electrocardiograma, controlul oftalmologic și mamografia. Iar la 50, trebuie luate în calcul, în plus, o colonoscopie, care se repetă la 5 ani, analiza densității osoase, dar și o evaluare a glandei prostate la bărbați.

Din lista testelor importante recomandate de specialiști, nu lipsesc măsurarea tensiunii arteriale, controlul stomatologic, dar și evaluarea greutății. În cadrul unui check-up complet, toate rezultatele analizelor ajung la specialiști în diverse domenii medicale care fac recomandări personalizate – la ce să fim atenți, dacă avem tendința de a dezvolta o anumită problemă etc.

 

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel