Sari la conținut

Analize de sânge recomandate de cardiologi. Trebuie să le faci după vârsta de 40 de ani

Analize sange
sursa foto: arhiva doctorulzilei
anliza de sange care detecteaza o boala psihică

Din cuprinsul articolului

Analize de sânge recomandate de cardiologi. Analizele și testele medicale preventive sunt importante la orice vârstă. Cu toate acestea, medicii consideră că vârsta de 40 de ani este cel mai bun moment pentru un control complet.

Boala cardiovasculară este una dintre principalele cauze de deces la adulți astăzi. Evaluarea riscului de boli cardiovasculare este importantă deoarece pot fi făcute ajustări ale stilului de viață pentru a permite modificarea în timp util a comportamentelor care cauzează riscuri.

În acest articol, puteți găsi câteva analize de sânge care vă pot ajuta medicul să vă evalueze sănătatea inimii. Diagnosticul necesită confirmarea rezultatelor acestor analize cu cele ale altor investigații specifice.

1.Hemoleucograma completă
Hemoleucograma reprezintă ABC-ul analizelor de sânge. Rezultatele leucogramei pot oferi informații importante despre starea de sănătate a persoanei în cauză. De pildă, valorile reduse ale eritrocitelor sau ale hemoglobinei sunt un indicator al anemiei, care poate afecta sănătatea cardiacă prin suprasolicitarea pe care o presupune.

O valoare mare a trombocitelor este sugestivă pentru riscul de tromboză, care poate determina infarct sau accident vascular cerebral. Prin urmare, efectuarea hemoleucogramei complete este indispensabilă evaluării stării de sănătate a aparatului cardiovascular.

Analize de sânge pentru colesterol

2.Profilul lipidic

Profilul lipidic permite estimarea riscului de ateromatoză; prin urmare, este foarte important de efectuat ca parte a unei examinări cardiovasculare complete. Profilul lipidic include determinări precum: trigliceride, colesterol total, colesterol  LDL și colesterol HDL.

  • Valorile crescute ale trigliceridelor indică faptul că aportul de calorii este mai mare decât ai avea nevoie;
  • Valorile mari ale colesterolului total indică un risc crescut de boală cardiovasculară;
  • Valorile mari ale colesterolului LDL se asociază unui risc crescut de formare a depozitelor de aterom;
  • Valorile mari ale colesterolului HDL sunt de dorit, acesta având un oarecare efect protector asupra vaselor de sânge.

analizele medicale

3.Proteina C reactivă cu sensibilitate înaltă

Proteina C reactivă este sintetizată de ficat ca parte a răspunsului organismului în fața unei răniri sau a unei infecții. Inflamația joacă un rol major în procesul de apariție a aterosclerozei.

Proteina C reactivă înalt sensibilă ajută la cuantificarea riscului de boală cardiovasculară înainte de apariția primelor simptome. O concentrație crescută a acestui parametru se asociază cu un risc mai mare de infarct, accident vascular cerebral sau boală cardiovasculară.

Valorile CRP-hs pot crește artificial; prin urmare, se recomandă repetarea analizei la interval de 2 săptămâni și coroborarea rezultatelor cu valorile furnizate de alte teste.

4.Lipoproteina

Lipoproteina (a) sau Lp(a) este un tip de colesterol LDL a cărui concentrație serică este determinată genetic și nu are legătură cu stilul de viață. Valorile crescute ale acestui parametru se asociază cu un risc sporit de boală cardiacă, potrivit site-ului pronews. gr. În general, această analiză este recomandată la pacienții care au boli cardiovasculare, dar valori normale ale colesterolului, sau la cei cu istoric familial de boală cardiovasculară cu manifestare precoce.

5. Ceramidele plasmatice

Ceramidele plasmatice sunt sintetizate de către celulele organismului și au un rol important în reglarea creșterii, funcționării și morții multor tipuri de țesuturi. Ceramidele sunt transportate prin sânge cu ajutorul lipoproteinelor, iar un nivel crescut se asociază cu ateroscleroza.

Există 3 ceramide asociate cu acumularea depozitelor de aterom la nivelul arterelor și cu rezistența la insulină, care poate conduce la dezvoltarea diabetului de tip 2. O concentrație serică mare a acestora este un semn al unui risc crescut de boală cardiovasculară, în următorii 1 – 5 ani.

6.Troponina T
Troponina T este o proteină care se regăsește la nivelul mușchiului cardiac. Determinarea valorilor troponinei T cu ajutorul unui test de mare sensibilitate permite diagnosticarea unui infarct și evaluarea riscului de boală cardiovasculară. Valorile ridicate ale troponinei T indică un risc crescut inclusiv la indivizii asimptomatici.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel