Sari la conținut

Ce analize medicale e bine să facă orice femeie, în funcție de vârstă. Plus investigații post Covid necesare

analize laborator
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Analize medicale anuale. La 30 de ani nu mai ești ca la 20, iar la 40 problemele de sănătate vor începe să se adune. Dacă depistezi bolile din vreme, acestea vor fi mai ușor de tratat

Cel mai bine este să mergi la medic o dată pe an pentru a-ți face analizele de rutină, încă de când ești tânără. Cu atât mai mult în cazul în care la tine în familie există antecedente de boli incurabile, precum diabetul, tuberculoza, bolile cardiovasculare, cancerul de sân sau de colon. Cu cât o afecțiune medicală este descoperită mai devreme, cu atât șansele de vindecare sunt mai mari.
Problemele de sănătate nu te ocolesc nicicând, însă pe măsură ce anii se adună acestea tind să fie tot mai numeroase. E bine de știut că fumatul, consumul de alcool și stilul de viață influențează direct sănătatea.
Medicii specialiști indică o serie de analize pe care femeile ar trebui să le aibă în vedere, în funcție de vârsta pe care o au.

Analize medicale anuale 20 de ani

l Până la 25 de ani, eventualele probleme sunt legate de anemie, hipocalcemii. După această vârstă însă ar trebui urmate programele de screening, printre care și cel pentru cancerul de col uterin. „Se impune un examen ginecologic și un test Babeș-Papanicolau care indică prezența HPV (virusul care determină cancerul de col uterin)”, explică medicul de familie Carmen-Adriana Dogaru.
l Testul depistează celulele anormale fixate pe col și care pot fi eliminate înainte să devină canceroase. În acest moment, programul de screening de cancer de col uterin gratuit se poate face o dată la cinci ani, adaugă dr. Dogaru.
Tinerele care au în familie antecedente de cancer de sân trebuie să-și facă anual o ecografie până la vârsta de 40 de ani când investigația medicală indicată este mamografia, mai spune dr. Carmen-Adriana Dogaru.

30 de ani

l La 30 de ani, se adaugă examenul endrocrinologic care indică funcționarea tiroidei. Controlul medical este cu atât mai indicat dacă ai născut pentru că dereglările hormonale atunci apar.
l Tot un test recomandat este și acela al examinării dermatologice a alunițelor de pe corp. Din cauze genetice unele persoane au o sensibilitate mai mare de a dezvolta cancer de piele. Cele mai frecvente probleme în această perioadă sunt cele legate de alimentație, mai spune dr. Dogaru.
l Controlul ginecologic trebuie făcut și el măcar o dată la trei ani.
l Chiar dacă nu ți se pare o urgență controlul stomatologic e bine să-l faci pentru că eventualele probleme cu dinții depistate din timp vor fi mai ușor și mai confortabil de tratat decât dacă le neglijezi. Se recomadă detartrajul o dată la șase luni, iar controlul stomatologic o dată pe an.

Analize medicale anuale indicate la 40 de ani

 

l Vizita la ginecolog ar trebui să fie măcar o dată pe an, la fel și testul Babeș-Papanicolau. Creșterea presiunii sangvine este normală după 40 de ani astfel că este bine să ai în vedere măsurarea tensiunii arteriale.
l Glicemia și colesterolul încep să-ți facă probleme chiar dacă până acum n-ai avut de ce să te gândești la excese culinare. Testul de glicemie previne instalarea diabetului, iar colesterolul este principalul factor de risc în bolile cardiovasculare. Atât glicemia, cât și colesterolul pot fi ținute sub control printr-o dietă echilibrată și eventualele valori ridicate se văd în urma analizelor de sânge. Alături de ele nu strică o electrocardiogramă.
l Examenul de tiroidă este și el indicat, mai ales că se apropie menopauza. Pot apărea palpitații, insomnii, stări de irascibilitate și transpirații, toate semne că ar trebui să mergi la un medic specialist. Cu atât mai mult dacă ai antecedente în familie.

La 50 de ani

Pe măsură ce femeile înaintează în vârstă se pierde mare parte din masa osoasă, iar acestea devin mai fragile. Se impune un examen care măsoară densitatea osoasă. Factorii agravanți sunt greutatea mică, fumatul, fracturile. Medicul este cel care îți va indica un comportament corect dacă suferi de osteoporoză.
Colonoscopia este o altă analiză care trebuie făcută la acestă vârstă. Analiza este precedată de un regim de câteva zile fără carne pentru ca rezultatul să fie concludent.

Investigații post Covid

  • Consult pneumologie
  • Consult boli infectioase
  • Consult cardiologie
  • EKG
  • Radiografie pulmonară
  • Ecografie abdomen general
  • Ecografie cord
  • Analize de sânge: HLG, VSH, coagulograma, glc, ureee, creat,as.uric, hg glicozilata,PCR, trigliceride, LDL, Na, K,feritina, TGO, TGP,colesterol total, D-Dimeri, proteine totale, electroforeza, Cl, CA total, Mg, Sideremie, GGT, sumar urina, urocultura.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel