Sari la conținut

Analize medicale preventive, decontate pentru această grupă de vârstă! Află dacă te încadrezi

analizele medicale
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei

Reprezentanții CNAS asigură furnizorii de servicii medicale că, de luna aceasta, setul de analize medicale preventive va fi decontat în totalitate. Cu toate acestea, decontarea se va face diferențiat, pe anumite grupe de vârstă.

Astfel, în urma încheierii unui contract suplimentar, analizele medicale vor fi acoperite în totalitate chiar și pentru persoanele care nu au simptome, ci fac un set de analize cu rol preventiv.

Analizele medicale făcute preventiv sunt decontate de luna aceasta diferențiat pe grupe de vârstă. Reprezentanții CNAS dau asigurări furnizorilor de servicii medicale că, în urma încheierii unui contract adițional, se vor deconta toate cheltuielile cu analizele medicale cuprinse în pachetul de prevenție pentru persoanele de peste 40 de ani care nu prezintă simptomele unei boli, comunică RRA, citat de Rador.

Analize medicale preventive, decontate în funcție de vârstă

Cei care au vârsta până în 40 de ani pot primi trimitere de la medicul de familie pentru analizele medicale preventive, însă se vor efectua în limita fondului disponibil de la Casa Națională de Asigurări de Sănătate, în timp ce persoanele cu vârsta de peste 40 de ani și fără simptome vor putea să beneficieze de analizele preventive indiferent dacă mai există fonduri sau nu.

Trimiterile pentru analizele medicale vor fi codificate în cinci categorii, în funcție de grupa de vârstă, începând cu 2-5 ani și terminând cu persoanele din grupa de vârstă de peste 40 de ani asimptomatice, astfel încât să se coreleze cu sursa de finanțare.

Președintele CNAS, Adrian Gheorghe, precizează că niciun furnizor de servicii paraclinice nu poate refuza acordarea investigațiilor recomandate de medicul de familie în cadrul consultației de prevenție pentru asiguratul cu vârsta de peste 40 de ani, pe motiv că s-au epuizat fondurile.

Acesta consideră că prevenirea îmbolnăvirilor și depistarea unor afecțiuni în faze incipiente, mai ușor de tratat, aduce beneficii majore atât pacienților, cât și sistemului sanitar. Pacienții vor avea șanse mai mari de recuperare, iar costurile vor fi mai mici.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel