Sari la conținut

Analizele care pot descoperi cancerul înainte de apariția simptomelor

Analizele acestea sunt esențiale pentru o femeie care dorește să prevină una dintre problemele de sănătate frecvente: cancerul de sân. Cancerul de sân este una dintre afecțiunile care pot fi depistate înainte de apariția simptomelor, condiția e să mergi la doctor, regulat.

Ecografia mamară înainte de 40 de ani și mamografia, după această vârstă pot depista un cancer de sân în stadiul în care poate fi vindecat.

”E o patologie foarte frecventă și nu poate fi prevenită, așa că femeile trebuie să știe când și cum trebuie să se controleze. Există trei tipuri de investigații imagistice ale sânului: ecografia mamară, mamografia și rezonanța magentică”, a explicat dr.Ioana Voiculescu, Medic Specialist Imagistică și Radiologie Medicală la Medicover, la unul dintre interviurile LiveDoc.

Ecografia este indicată începând cu vârsta de 18, anual, la 40 de ani se face prima mamografie și dacă totul e în regulă, se repetă peste doi ani, iar Rezonanța Magnetică (RM) e indicată atunci când prin cele două metode amintite nu se pune un diagnostic clar sau când există mai multe tumori.

Motivul pentru care până la 40 de ani se investighează sânii cu ajutorul ecografiei și abia apoi e indicată mamografia e că structura sânilor se modifică, în timp. ”La vârste tinere când stimulul hormonal este foarte puternic, în sân predomină țesutul. Pe măsură ce ne apropiem de menopauză, țesutul regresează ca densitate și rămâne mai multă grăsime. Cu cât este mai mult țesut, cu atât informația oferită de mamografie este mai redusă, pentru că pe mamografie țesutul apare alb, cu cât ai mai mult țesut, cu atât e mai greu să depistezi un cancer care e tot alb. Se presupune că de la 40 de ani, densitatea sânului regresând, avem mai multă grăsime, mai mult gri, albul pe gri se observă. Există și femei care la 50 de ani au sânii extrem de denși și atunci e obligatorie o ecografie în completarea mamografiei”, a adăugat dr. Ioana Voiculescu, Medic Specialist Imagistică și Radiologie Medicală la Medicover.

RM-ul este o metodă diferită de ecografie și mamografie care nu iradiază și este foarte precisă, având o specificitate și o sensibilitate de 95-97%, însă depinde de perioada menstruală și nu e indicată femeilor care suferă de claustrofobie și care au alergie la substanța de contrast folosită. ”Pacienta este poziționată într-un tub, pe burtă, cu sânii într-un support și cu mâinile la ceafă. Durează cam 35 de minute. Această metodă scoate la iveală detalii care nu se pot vedea prin mamografie sau ecografie. E indicată când pacienta are multipli factori de risc pentru cancerul mamar sau dacă a suportat o intervenție pentru cancer, chit că este vorba despre excizie sectorială sau mastectomie”, a precizat dr. Ioana Voiculescu.

Elena Oceanu

Elena Oceanu este absolventa a sectiei ”Jurnalism și Științele Comunicării” la ”Universitatea din București”, a început activitate a de jurnalist la ”Evenimentul Zilei”, în prezent fiind editor la publicația ”Doctorul Zilei”.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel