Sari la conținut

Anchetă Recorder: „Corupție în numele Domnului”. IPS Teodosie, urmărit penal de DNA pentru cumpărare de influenţă

teodosie
Sursă foto: arhiva doctorulzilei.ro
IPS Teodosie

Din cuprinsul articolului

Arhiepiscopul Tomisului, IPS Teodosie, se află sub incidența unor acuzații legale formulate de către Direcția Națională Anticorupție (DNA), fiind investigat pentru cumpărare de influență.

În cadrul aceleiași anchete, un consilier din cadrul Arhiepiscopiei este de asemenea suspectat de complicitate la această infracțiune. Anchetatorii susțin că IPS Teodosie ar fi promis o sumă de 160.000 de lei unui om de afaceri în schimbul facilitării obținerii sumei de 800.000 de lei de la Secretariatul de Stat pentru Culte. Această sumă urma să fie direcționată către construcția sau reabilitarea unor edificii religioase.

Conform informațiilor furnizate de DNA, în iulie 2023, suspectul Petrescu Teodosie, în calitate de arhiepiscop al Tomisului, ar fi făcut promisiunea menționată, reprezentând 20% din suma totală ce urma să fie obținută pentru Arhiepiscopia Tomisului. Aceasta ar fi fost posibilă prin exercitarea influenței pe care susținea că o deține asupra unor funcționari cu putere de decizie în cadrul Secretariatului de Stat pentru Culte. În cadrul discuției relevante, celălalt suspect, consilier în cadrul Arhiepiscopiei Tomisului, ar fi fost prezent și ar fi negociat condițiile în care această înțelegere ar fi fost pusă în aplicare.

IPS Teodosie, urmărit penal de DNA

Suma discutată, de 800.000 de lei, ar fi fost destinată finanțării unor lucrări de construcție sau reabilitare la unitățile de cult subordonate Arhiepiscopiei Tomisului.

Procurorii DNA – Serviciul teritorial Constanța au dispus continuarea urmăririi penale în cazul suspecților Teodosie Petrescu și P.I., informându-i despre calitatea lor procesuală și acuzațiile formulate conform prevederilor legale.

Aceste acțiuni legale au fost inițiate în urma unei investigații publicate de Recorder în data de 21 noiembrie, care a prezentat detaliat activitățile și implicarea înaltei fețe bisericești în negocieri referitoare la presupuse acte de corupție.

Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder: ”E foarte important că DNA din Constanța s-a autosesizat, pentru că doar justiția va putea să facă lumină în acest caz. Oamenii și-au pierdut încrederea în instituțiile statului și această încredere poate fi câștigată doar dacă instituțiile demonstrează că își fac treaba. Și în acest caz DNA pare că dorește să își facă treaba, să lămurească ce s-a întâmplat în birourile Arhiepiscopiei Tomisului.”

Este menționat faptul că o altă anchetă a DNA Bacău, în cadrul seriei „Corupție în numele Domnului”, vizând faptele de corupție din investigația „Șpagă pentru parohie„, a fost declanșată și vizează aspecte similare de negocieri ilegale, inclusiv implicarea ÎPS Ioachim, Arhiepiscopul Romanului și Bacăului.

Alex Nedea, jurnalist de investigații la Recorder: ”Trebuie precizat foarte clar că această investigație se bazează și pe mărturiile unui om din interior, un preot activ din cadrul Arhiepiscopiei Romanului și Bacăului, care a fost și om de afaceri, a avut o firmă care se ocupa tocmai cu construcție de biserici. Pentru a veni cu argumente solide, pe lângă mărturia sa, acest preot a venit cu filmarea cu camera ascunsă.”

După apariția acestui material, Biserica Ortodoxă România a emis un comunicat de presă în care era menționat faptul că discuția dintre Arhiepiscopul Tomisului și preot a fost ”vizibil provocatorie și neserioasă.”

Alex Nedea a precizat că discuția a fost una serioasă, având în vedere că au fost mai multe întâlniri, nu doar una singură.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel