Sari la conținut

Ancheta Wuhan s-a încheiat. Ce au stabilit reprezentanții ONU privind originea coronavirusului?

originea

Pavajul din fața institutului de virologie din Wuhan era căptușit cu agenți de pază și ofițeri în civil, când convoiul de mașini guvernamentale care transporta echipa Organizației Mondiale a Sănătății a ajuns la domiciliul celui mai înalt laborator din China de biosiguranță.

Având în vedere presa internațională, a fost un moment tensionat pentru oficialii ministerului de externe și personalul guvernului local săptămâna trecută care au ascuns oamenii de știință de când au sosit în ianuarie, în China. Peter Daszak, membru al delegației OMS, a oferit asigurări presei că echipa ONU „pune toate întrebările care trebuie puse pentru a determina originea coronavirusului”.

Autoritățile chineze insistă că cooperează pe deplin cu studiul OMS cu privire la originile virusului Sars-Cov-2 care a provocat pandemia Covid-19. Dar strânsoarea de la Beijing a vizitei, limitările de timp impuse muncii pe teren și faptul că au ajuns la mai mult de un an după detectarea virusului în Wuhan au alimentat îndoieli cu privire la posibilitatea de a răspunde la o întrebare încărcată politic și dificilă din punct de vedere științific.

Citeste si:

Piers Millett, fostul șef adjunct al unității de sprijin pentru Convenția ONU privind armele biologice, a avertizat împotriva punerii unor așteptări mari asupra anchetatorilor OMS, spunând că „adesea originea acestor evenimente este aproape imposibil de determinat”, citând misterul încă nerezolvat al originilor virusului Ebola.

Dar Richard Ebright, profesor de biologie chimică la Universitatea Rutgers, a numit călătoria care încheie săptămâna aceasta o „șaradă”, insistând că nu permite „acces semnificativ” sau „investigație semnificativă”.

„Când vă confruntați cu o ordine mondială în care anumite țări sunt suficient de mari pentru a-și crea propriile adevăruri, nu veți ajunge niciodată la o situație în care există adevăruri universal acceptate”, a spus Tim Trevan, fost inspector al armelor ONU în Irak și co -fondator al Chrome Biosafety and Biosecurity Consulting. „China și America se aliniază deja pentru a ajunge la concluzii diferite”, conform Financial Times.

Concluziile conferinței de presă privind originea coronavirusului

„Originea coronavirusului este animală. Cei mai probabili candidați pentru transmitere sunt liliecii sau pangolinii. (…) Toate datele pe care le-am colectat până acum ne conduc la concluzia că originea coronavirusului este animală”, a spus șeful misiunii OMS din Wuhan, Peter Ben Embarek, într-o conferință de presă, conform Agenției ANSA.

De aceeași părere a fost și profesorul Lian Wannian, șeful delegației a 17 experți chinezi care au sprijinit misiunea OMS.

„Nu există dovezi substanțiale ale răspândirii coronavirusului în China înainte de sfârșitul anului 2019. Și nu există dovezi că acesta a circulat în Wuhan înainte de decembrie 2019”, a spus profesorul Lian Wannian.

Misiunea de urmărire a originii Covid-19 va continua în restul lumii și „nu va fi legată de nicio locație”, a spus Lian Wannian, potrivit căruia China sprijină „munca și acțiunea OMS”.

 

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.