Sari la conținut

Andrei Baciu: „Vaccinurile ne protejează și de noile variante”. Câți români sunt infectați cu varianta Delta, cea mai periculoasă tulpină a coronavirusului?

Andrei Baciu, secretar de stat în Ministerul Sănătății, asigură că vaccinurile anti-COVID ne protejează de noile variante ale coronavirusului. În prezent, Organizația Mondială a Sănătății monitorizează patru tulpini îngrijorătoare, dintre care varianta Delta pare să fie cea mai periculoasă.

Spre deosebire de varianta originală, noile tulpini sunt mult mai contagioase și provoacă simptome și forme mai grave de boală. Din cauza mutațiilor, aceste tulpini se pot transmite mai ușor și pot determina apariția unor forme și simptome mai severe.

Într-o postare pe Facebook, secretarul de stat în Ministerul Sănătății, Andrei Baciu, a precizat ieri că un studiu britanic arată că persoanele imunizate cu serurile Pfizer BioNTech și Oxford AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta indiană Delta a noului coronavirus.

Andrei Baciu a subliniat că este important ca organismul să producă anticorpi necesari și că recunoaște această mutație, potrivit Rador.

Andrei Baciu: Vaccinurile ne protejează de noile variante

„Vaccinurile ne protejează și de noile variante ale tulpinii virale SARS-CoV2! Un studiu britanic publicat în revista medicală ”The Lancet” arată că persoanele imunizate (schemă completă) cu serurile Pfizer/BioNTech și Oxford/AstraZeneca au dezvoltat anticorpi capabili să neutralizeze varianta Delta (India) a noului coronavirus.
Este important că organismul produce anticorpii necesari și recunoaște această mutație a coronavirusului.

Din păcate, în România sunt deja 35 de persoane infectate cu varianta Delta a tulpinii virale SARS-Cov2”, scrie secretarul de stat pe Facebook.

Varianta Delta, cea mai periculoasă

Valeriu Gheorghiță, medic și coordonator al campaniei de vaccinare anti-COVID în România, susține că varianta Delta este cea mai periculoasă tulpină, cu o contagiozitate de până la 60% mai mare decât tulpina britanică.

„Tulpina indiană, care are o contagiozitate semnificativ mai mare față de tulpina britanică, cel puțin 60%. Or, are toate șansele să devină tulpină dominantă la nivel global. Este un avertisment foarte ferm al OMS, şi anume faptul că această tulpină Delta este pe cale să devină tulpina dominantă.

Important este când vine și nu dacă, pentru că aici cred că suntem cu toţii conștienți de faptul că această tulpină se va extinde la nivel populațional şi aici ține de noi cât de bine ne vom pregăti”, declară medicul.

Andrada Lăcătuș

Andrada Lacatus studiaza actoria, colaboratoare la Teatrul Maior Gheorghe Pastia si indrageste jurnalismul. Acst lucru a facut ca in anul 2020 sa se alature ca redactor echipei editoriale a Doctorului zilei

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel