Sari la conținut

Hematolog: ”Anemia nu este o boală în sine. Este o consecință a unei afecțiuni care trebuie depistată și tratată, neapărat!”

anemie
Sursa foto: Unsplash
semnele anemiei

Anemia. Câte tipuri de anemii se cunosc? Ce indicatori ai analizelor de laborator ar trebui să ne îngrijoreze și de ce? Dr Mihaela Andreescu, șefa Secției Hematologie a Spitalului Colentina din București, ne-a explicat, pe larg, tot ce trebuie să știm despre anemie. 

Simptome

„Există o serie de simptome comune, întâlnite în majoritatea tipurilor de anemie: astenie fizică, piele palidă, scăderea rezistenței la efort, dureri de cap, stări de amețeală, mâini și picioare reci, dificultăți de concentrare, irascibilitate, insomnie. Având în vedere polimorfismul simptomatologiei descrise și nespecificitatea simptomelor, de multe ori simptomele apărute în contextul altor boli pot fi interpretate, greșit, ca o stare de anemie. Anemia e cauza acestor simptome doar dacă sunt însoțite și de o scădere a valorii hemoglobinei”, apreciază Dr Mihaela Andreescu.

Anemia Cauze

„Cauzele pot fi multiple: carențele de fier, folati, vitamină B12, anomalii în formarea hemoglobinei (talasemiile), defecte enzimatice (deficitul de G6PDH), la nivel de membrană eritrocitară (sferocitoza ereditară), apoi anemiile din bolile cronice (o entitate relativ frecventă), mielodisplaziile, anemiile posthemoragice, anemiile hemolitice etc. Simptomatologia specifică apare ca urmare a deficitelor despre care am amintit (fier, B12, folati). În cadrul anemiei feriprive, de exemplu, putem observa cu ochiul liber deficitul de fier la nivelul țesuturilor: piele uscată, păr uscat și sfărâmicios, unghii friabile (în formele severe de anemie feriprivă apar unghiile „scobite”, crăpături la colțurile gurii, limbă netedă, lucioasă și dureroasă, dificultăți la înghițire, cu senzație de gât uscat)”, explică Dr mihaela Andreescu.

Hai să înțelegem anemiile!

Ce se întâmplă în cazul unei anemii cronice simple? Dr Mihaela Andreescu ne elucidează: „În anemia cronică simplă, simptomatologia specifică ține de afecțiunea infecțioasă, inflamatorie sau neoplazică ce a determinat anemia. Predomină însă tabloul caracteristic al afecțiunii cronice care a determinat anemia și se datorează blocării fierului în macrofage, datorată unor molecule proinflamatorii, acest fier fiind împiedicat să fie utilizat în procesul formării hemoglobinei”.

Limbă roșie, piele galbenă

Anemiile sunt, însă, de mai multe tipuri: „În anemia Biermer (anemia pernicioasă), cauzată de deficitul de vitamină B12, apar cam aceleași simptome ca și la alte tipuri de anemii, dar este însoțită frecvent și de unele manifestări specifice: anomalii neurologice (neuropatie periferică), manifestări ale gastritei atrofice de tip anorexie, dispepsie și glosită Hunter, caracterizată prin limbă roșie, depapilată. De multe ori, ceea ce aduce pacientul la un consult medical este simptomatologia neurologică – mai greu de tolerat decât simptomatologia nespecifică a anemiei, care nu creează mari probleme, chiar și la niveluri foarte scăzute al hemoglobinei”, consideră Dr Mihaela Andreescu.

„În anemiile hemolitice, de multe ori predomină colorația galbenă a tegumentelor, rezultată în urma creșterii bilirubinei indirecte, generată, al rândul ei, de distrucția eritrocitară crescută”.

Anemia nu este o boală în sine

„O anemie ușoară (peste 10g% de hemoglobină) este mai greu de observat clinic, cu excepția unei palori discrete tegumentare. Cu cât anemia este mai severă, cu atât simptomatologia devine mai accentuată și pacientul ajunge la medic. Acesta îi recomandă, în afara analizelor de rutină, și o hemoleucogramă”, arată Dr Mihaela Andreescu. „După evidențierea anemiei, foarte important este să-i descoperim cauza, și asta deoarece anemia nu este o boală în sine, ci mai degrabă o consecință a unei disfuncții sau a unei afecțiuni care trebuie neapărat depistată și tratată. Compensarea deficitului descoperit la analize rezolvă temporar anemia și ameliorează starea pacientului, dar, dacă nu se depistează și nu se tratează cauza, după o vreme anemia va reveni!”, avertizează Dr Mihaela Andreescu.

Indicatorii care trebuie să ne dezmeticească

„Hemograma completă este o investigație primară obligatorie. O astfel de analiză se face în câteva minute în laboratoarele moderne, dotate cu aparatură performanță.

Hemogramă ne da amănunte despre:

–           Numărul hematiilor – în anemie poate fi scăzut, normal sau crescut, în funcție de vechimea anemiei și de capacitatea măduvei osoase de a compensa anemia;

–           Hematocritul – în anemii este scăzut;

–           Hemoglobină – în anemii este scăzută;

–           Volumul eritrocitar mediu (VEM) – scăzut în anemiile feriprive și talasemii, normal în anemiile posthemoragice, crescut în anemia prin deficit de B12, folati;

–           Hemoglobină eritrocitara medie (HEM) – scăzută în anemiile feriprive și talasemii, normală în anemiile posthemoragice recente, crescută în anemia prin deficit de B12, folati;

–           Concentrația hemoglobinei eritrocitare medii (CHEM) – mai scăzută în anemiile feriprive și normală în restul anemiilor”;

Cum știți că suferiți de anemie

Dr Mihaela Andreescu: „În principiu, diagnosticul de anemie se pune la valori ale hemoglobinei sub 13 g/100 ml la bărbați și 11 g/100 ml la femei. Pentru a confirma diagnosticul stabilit după examenul clinic și analizele primare, am putea avea nevoie de investigații suplimentare: dozarea sideremiei (determinarea cantității de fier din sânge), capacitatea totală de legare a fierului (CTLF), feritina, haptoglobina, transferina, bilirubina, lactat dehidrogenaza (LDH), testul Coombs, electroforeza de hemoglobină etc. În anumite situații, se poate recurge și la puncție medulară, pentru examinarea măduvei osoase”.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: