Sari la conținut

Anemie feriprivă

anemie
Sursa foto: decisepoate.ro
totul despre anemia feriprivă

Anemie feriprivă, cea mai frecventă boală pe pe GLOB. Semne se observă la nivelul feței

Anemia feriprivă este un tip de anemie care se dezvoltă atunci când organismul nu are suficient fier pentru a produce hemoglobină, o proteină care ajută la transportul oxigenului în sânge către țesuturile corpului. Această formă de anemie poate fi cauzată de o dietă săracă în fier, sângerări cronice sau o absorbție redusă a fierului din alimente.

Anemia feriprivă (fierodeficitară, lipsa de fier) este cea mai răspândită formă de anemie și probabil cea mai frecventă carență alimentară întâlnită în lume. Prevalența acestei boli este estimată la circa 600 de milioane de pacienți de pe întregul glob. Carența de fier afectează producția de globule roșii (hemoglobină). Persoanele care suferă de anemie feriprivă prezintă deseori simptome de oboseală sau slăbiciune și tind să se albească la față.

Cauze frecvente anemie feriprivă

anemie
Sursă foto: arhivă Doctorul Zilei

Cele mai frecvente cauze ale anemiei feriprive sunt: alimentația deficitară și hemoragiile. Sugarii, a căror alimentație constă din produse lactate artificiale, obținute din lapte de vacă nefortifiat cu Fe, sunt mai expuși decât cei alăptați de mamă, deoarece laptele de vacă are o concentrație de fier mai mică decât cel de mamă, prezentând și o resorbție mult mai slabă.

Din același motiv carnea de vițel are o culoare așa de deschisă: Animalele sunt alăptate aproape exclusiv cu lapte de mamă la vârsta la care în natură ar fi trebuit de mult să se hrănească singure.

Din această cauză nu pot beneficia de fierul existent în iarbă și frunze și devin atunci anemice. Hemoragiile apar deseori la femei și bărbați în tractul gastrointestinal, putând fi și de natură tumorală, la femeile tinere cauza lipsei de fier putând fi și menstruațiile prea puternice.

În timpul sarcinii necesarul de fier din organism aproape că se dublează. Chiar și donatorii frecvenți de sânge au un necesar de fier mai mare, deoarece prin prelevarea unei cantități de jumătate de litru de sânge se pierd și cca. 250 mg de fier.

Tratament anemie feriprivă

Tratamentul pentru anemia feriprivă include suplimente de fier, modificări ale dietei și tratarea cauzei subiacente a deficitului de fier. Este important ca anemia feriprivă să fie tratată corect pentru a preveni complicații pe termen lung, precum probleme cardiovasculare sau creșterea riscului de infecții.

Alimentația vegetariană

Cele mai importante surse de Fe sunt carnea, cârnații și ficatul, deoarece laptele și ouăle îngreunează asimilarea fierului, în timp ce pâinea albă, cu toate că are o rată de resorbție bună, nu are o concentrație de Fe decât de cca. 10% din cea a pâinii integrale. Deoarece vegetarienii nu consumă carne, pește și alte produse animale, ei folosesc surse alternative care sunt si ele bogate in fier.

Numeroase alimente vegetale conțin printre altele și foarte mult Fe, cum ar fi condimentele (coriandru uscat, pătrunjelul, piperul negru și scorțișoara), păstăile (lintea), semințele de cereale (in special grau incoltit), oleaginoasele (susanul, macul, etc.), alunele si alte alimente (cum ar fi drojdia de bere care are 20 mgFe/100) .

De exemplul, fasolea albă și boabele de soia conțin la 100 kcal până la opt ori mai mult Fe decât carnea de vită, scorțișoara chiar de peste douăzeci de ori mai mult. Prin urmare „te hraneste ceea ce asimilezi si nu cat mananci”. In general pentru o mai buna asimilare a fierului in organism se consuma fructe precum: portocalele, capsunile si grapefruitul, potrivit wikipedia.org.

 

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel