sâmbătă, septembrie 26, 2020

Anevrismul cerebral simptome. În cazul anevrismelor rupte 30% din pacienți decedează înainte de a ajunge la spital, 40% rămân cu deficite neurologice majore și doar 30% prezintă un status neurologic acceptabil.

Cum descoperi un anevrism la timp și când e durerea de cap un semn de alarmă aflăm de la dr. Ionuț Gobej, medic primar neurochirurg, în video-ul următor:

În fiecare fiecare an, aproximativ 10 persoane din 100.000 prezinta o ruptură de anevrism. Riscul unei rupturi anevrismale în cadrul evoluției naturale este de aproximativ 3%. În cazul anevrismelor rupte 30% din pacienți decedează înainte de a ajunge la spital, 40% rămân cu deficite neurologice majore și doar 30% prezintă un status neurologic acceptabil.

Anevrismul cerebral simptome

  • Un diagnostic grav. O urgență. Cum au fost abordați acești pacienți, aflați în această situație de risc major în această perioadă pandemică? Au avut acces la diagnosticare și tratament în spitale?
  • Care sunt cauzele producerii acestor anevrisme? Cand o durere de cap devine acel “fulger din senin” care prevestește un anevrism cerebral? Ce alte simptome care ar putea să conducă pacientul către medic?
  • Cum se clasifică anevrismele? Hemoragia subarahnoidiană este cea mai frecventă formă de prezentare a anevrismelor cerebrale. Este aceasta ce se poate întâmpla mai grav unui om?
  • Care este conduita chirurgicală în anevrismele fără hemoragie? Care este tratamentul anevrismelor de mari dimensiuni? Cât de importantă este localizarea unui anevrism?
  • Ce progrese s-au făcut în chirurgia anevrismelor în ultimii ani? Ce se poate face diferit pentru a aduce plus valoare actului chirurgical?
  • Vârsta medie pentru ruptura anevrismală este 50 de ani. Se recomandă tratarea anevrismelor la pacienții cu varstă înaintată, cu probleme medicale importante? Există o varstă limită rezervată acestor intervenții?
  • Cum se pot complica anevrismele, care sunt riscurile netratării lor la timp? Ce alte riscuri există? Ce tip de anestezie necesită aceste intervenții?

Citește și:

Aflăm răspunsurile la toate aceste înrebări din video-ul Docplay de mai sus.

Parteneri