Sari la conținut

Anșoa, de ce este bine să mâncăm acest tip de pește și cum îl putem prepara

Anșoa este frecvent folosită ca momeală pentru a prinde pești mai mari. Dar acești pești mici, la care unii strâmbă din nas, sunt plini de vitamine și minerale sănătoase, începând cu vitamina A și până la seleniu, dar și în acizi grași sănătoși, cum ar fi Omega-3. De aceea, ar trebui să luați în considerare adăugarea lor în alimentație, în diferite combinații, potrivit Huffington Post. De altfel, cele mai mari restaurante din lume includ în multe dintre preparatele lor micuții pești.

Anșoa este un pește mic, argintiu, ingredient care dă sosurilor o savoare aparte

Anșoa este un pește mic, argintiu, care trăiește în apele Mării Negre, în Mediterană, în Oceanul Pacific și în Oceanul Atlantic. De obicei, acesta se găsește direct conservat, în ulei sau în sare.

Se poate totuși ca un ingredient atât de mic să facă diferența pentru un fel de mâncare? Bucătarii răspund afirmativ, menționând că folosirea anșoa de înaltă calitate poate „adăuga o aromă incredibilă unor mâncăruri, fără a fi de pește”. Mai mult, se pare că anșoa este acel ingredient care dă sosurilor o savoare aparte.

Oricât de delicioși ar fi acești peștișori, e greu de crezut că sunt buni și din punct de vedere nutrițional. Specialiștii în nutriție explică de ce ar trebui să mâncăm anșoa.

Anșoa, bogat în acizi grași omega-3 EPA și DHA

„Este un pește gras bogat în acizi grași omega-3 EPA și DHA”, spune nutriționistul Amy Gorin. „Deoarece 60% din creier este grăsime, este esențial să menținem creierul alimentat cu DHA și EPA. Iar acești omega-3 fac minuni pentru sănătatea inimii”, spune ea.

„Anșoa sunt o sursă bogată de vitaminele B niacină, riboflavină și vitamina B-12, care joacă un rol important în producerea de energie, în digestie și în construirea membranelor celulare.”

Și mai improtant este că anșoa nu are carbohidrați și este bogat în proteine, grăsimi sănătoase și fier, care ajută vederea, oasele și repararea celulelor.

Prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni osoase

Vitaminele și mineralele din anșoa oferă multe beneficii pentru sănătate, ajutând în mod special la construirea oaselor puternice și la prevenirea osteoporozei și a altor afecțiuni osoase.

Ajută metabolismul celular

Consumul de anșoa poate sprijini capacitatea corpului de a se vindeca singur. De asemenea, poate ajuta metabolismul celular să funcționeze eficient.

Seleniul ajută la prevenirea unor tipuri de cancer

Anșoa este bogat și în seleniu. Acest nutrient poate ajuta în multe afecțiuni de sănătate, inclusiv în cazul bolilor cardiovasculare. Seleniul poate ajuta la prevenirea cancerului de stomac, de prostată, precum și a cancerului de piele sau de plămâni.

Anșoa, prepararea acestuia și consumul acestuia

Salata Nicoise poate fi preparată cu anșoa, în loc de ton. De asemenea, salata Caesar poate fi mult mai gustoasă dacă adăugați și anșoa.

Puteți prepara o pastă de măsline cu anșoa și capere, care poartă denumirea de Tapenade. Anșoa merge de minune și dacă faceți paste puttanesca, care se fac din roșii decojite, măsline, usturoi și capere.

Dressingul din anșoa se prepară imediat și se servește peste diferite tipuri de salată. Trebuie doar să pisați foarte bine peștele și să îl amestecați cu maioneză.

O altă idee este să amestecați anșoa cu unt și să serviți pe o felie de pâine prăjită sau peste o porție de cartofi la cuptor.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel