Sari la conținut

Românii cumpără produse lactate falsificate. O analiza ANSVSA dezvăluie minciunile de pe etichetele produselor lactate

Sursă foto: arhiva Doctorul Zilei
produse lactate

Lactatele, produse alimentare esențiale în alimentația copiilor și a adulților, sunt falsificate și vândute pe rafturile din România. Aceasta este concluzia îngrijorătoare la care au ajuns experții sanitari veterinari din cadrul ANSVSA, după multiple teste de laborator.

Experții au găsit lapte îndoit cu apă, iaurt și smântână cu mai puțină grăsime ca pe etichetă și brânză care se dezintegra. Potrivit experților, lactatele sunt foarte ușor de falsificat, însă din păcate, doar testele de laborator pot depista neregulile.

Autoritatea Naţională Sanitară Veterinară şi pentru Siguranţa Alimentelor (ANSVSA) a dispus controale oficiale pentru verificarea autenticității și a parametrilor de calitate ai unor produse alimentare obținute prin procesarea laptelui și a unor produse lactate comercializate pe piața din România, în perioada 5 februarie-15 martie.

Principalele nereguli constatate de ANSVSA

Printre problemele găsite sunt produse lactate cu procent mai mic de grăsime decât cel declarat sau neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă.

Au fost făcute 3.180 de verificări în depozite alimentare autorizate/înregistrate sanitar veterinar și pentru siguranța alimentelor, unități de reambalare a produselor lactate, platforme logistice/terminale de distribuție care aprovizionează lanțurile de unități de tip supermarket/hypermarket, magazine alimentare, unități de alimentație publică, piețe en gros, magazine alimentare amenajate în incinta unor piețe și/sau complexuri comerciale și în unități de tip supermarket/hypermarket.

Au fost recoltate 412 probe din lactate și produse lactate în vederea efectuării analizelor de laborator pentru determinarea parametrilor fizico-chimici, în scopul verificării conformității cu înscrisurile de pe etichete, identificarea speciei de proveniență a laptelui utilizat pentru fabricarea acestor produse, precum și pentru decelarea adaosurilor de grăsimi de origine vegetală și a proteinelor de soia.

Sursă foto: Turnul Sfatului

Ca urmare a neregulilor constatate, s-au aplicat 368 de sancțiuni contravenționale, în valoare totală de 2.849.340 de lei. Totodată, au fost emise 6 ordonanțe de suspendare a activității, 13 ordonanțe de interzicere a activității și s-a dispus măsura de reținere oficială/sechestru pentru o cantitate de 17.083 kg de produse lactate.

Printre neregulile constatate se numără și nerespectarea normelor privind depozitarea și întreținerea spațiilor, funcționarea unității fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.

Etichetele sunt plin de informații false

Printre neregulile constatate se numără nerespectarea normelor privind depozitarea și întreținerea spațiilor, funcționarea unității fără a deține autorizație sanitară veterinară și pentru siguranța alimentelor, utilizarea mijloacelor de transport neautorizate sanitar veterinar pentru transportul de produse alimentare.

„Din rezultatele analizelor efectuate produselor lactate, au rezultat următoarele neconformităti, în special în ceea ce privește analiza parametrilor fizico-chimici, diferențe procentuale raportate la declarațiile privind valorile de pe etichetă de către producător:

  • procent mai mic de grăsime față de cel declarat;
  • procent de cloruri/sare mai mare față de cel declarat;
  • procent de substanță uscată mai mic față de cel declarat;
  • procent de proteină mai mic față de cel declarat;
  • neconcordanțe privind specia de la care provine laptele, raportată la informațiile de pe etichetă”, arată ANSVSA.
Tănasă Sabina

Sabina Tanasa, este redactor la www.doctorulzilei.ro din anul 2020, a fost colaborator la despreSpa.ro, owner and founder la MobileWish.ro și la Ulei Cocos Romania - VivaCoco. Este licentiata a Universitatea „Alexandru Ioan Cuza" din Iași si ACADEMIA DE STUDII ECONOMICE DIN BUCURESTI

Etichete:

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel