Sari la conținut

Anticorpii monoclonali, tratamentul COVID care previne formele grave de boală. Care sunt criteriile de eligibilitate?

test Covid
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Simptome Covid care pot fi ușor confundate cu alte afecțiuni

Anticorpii monoclonali se află pe lista celor mai eficiente tratamente COVID. Acesta este administrat în special persoanelor care se confruntă cu forme ușoare sau medii de boală, Recent, Ministerul Sănătății a distribuit 7.500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care asigură îngrijirea personelor bolnave de COVID.

Anticorpii monoclonali, administrați în forme ușoare sau medii de boală, previn cu succes trecerea către forme severe de COVID-19.

Pentru a primi un astfel de tratament, persoanele trebuie să se încadreze în mai multe criterii de eligibilitate. Prioritate au bolnavii cu vârsta de peste 65 de ani, cu mai mulți factori de risc.

Anticorpii monoclonali pot preveni formele severe de boală

Potrivit unui comunicat, Ministerul Sănătății a repartizat astăzi, 2 noiembrie 2021, un număr de 7 500 de doze de anticorpi monoclonali în 147 de spitale care tratează pacienți infectați cu SARS-COV-2.

Medicamentele au fost achiziționate în baza Acordului –Cadru SANTE/2020/ C3/091 încheiat între Comisia Europeană și firma producătoarea, iar fondurile au fost alocate în luna septembrie a acestui an din Rezerva bugetului de stat.

La solicitarea ministrului interimar al Sănătății, Cseke Attila, Comisia de specialitate de boli infecțioase a realizat o Informare către profesioniștii din sistemul sanitar privind modul de administrare al acestor medicamente care a fost transmisă de către Ministerul Sănătății în toare unitățile sanitare cărora le–a fost distribuit produsul. Mai mult, președintele Comisiei de boli infecțioase a Ministerului Sănătății, dr. Virgil Musta a susținut săptămâna trecută o videoconferință cu medicii care administrează medicamentul în cadrul căreia a explicat modul de administrare și a răspuns la întrebări.

“Anticorpii monoclonali sunt medicamente inovatoare care se administrează în formele ușoare și medii de boală. Corect utilizate, aceste medicamente previn cu succes trecerea la stadii severe. Reprezintă o șansă pentru noi să mai atenuăm internările în secțiile de terapie intensivă. Din această cauză am solicitat conducerii Comisiei de speialitate și reprezentanților MS implicare maximă în valorificarea lor. Fac apel și la medicii de familie care au un rol important în catagrafierea și îndrumarea viitorilor beneficiari ai acestor terapii”, a spus Cseke Attila, ministrul Sănătății.

În România, conform protocolului de tratament al infecţiei cu virusul SARS-CoV-2, utilizarea anticopilor monoclonali- soluție perfuzabilă se administrează pacienților cu forme ușoare și medii de boală, care nu necesită administrare de oxigen și care au factori de risc semnificativi pentru evoluția severă a COVID-19, de preferat în primele 3-5 zile de la debutul simptomelor. Eficiența anticorpilor monoclonali depinde de administrarea cat mai precoce după debutul bolii, nu mai târziu de primele 7 zile.

CRITERII DE ELIGIBILITATE– criterii cumulative: 1,2,3 si cel puțin unul din factorii de risc:

  • Semnarea Consimțământului Informat
  • Forme usoare SO2>93% fara supliment de oxigen
  • Administrarea Ac Monoclonali <7 zile de la debutul simptomatologiei
  • Factori de risc pentru evoluție severă: ( se prioritizează persoane cu mai mulți factori de risc)
  • vârsta>65 ani
  • BMI>30kg/m2
  • B.cardiovasculare severe, insuficiență cardiacă NYHA 4, Infarct micoardic recent Cardiopatia ischemică severă
  • B.P.C.O.
  • Diabet Zaharat tip 1
  • Terapie imunosupresoare- terapii biologice
  • Pacienți cu transplant de organe sau maduvă
  • Pacienți cu neoplazii sau hemopatii în terapie
  • SIDA

În procesul de îndrumare al pacienților pentru administrarea anticorpilor monoclonali un rol important îl are medicul de familie.

Conform recomandărilor Comisiei de boli infecțioase, odată intrate în farmacia spitalului, medicamentele pot fi eliberate pacienților, după o prealabilă evaluare clinico-biologică care poate fi realizată fie în spital, fie în cabinetele medicilor de familie care, mai apoi, îndrumă pacienții penru administrare în spital.

Administrarea medicamentelor se va face în 3 locații:

  • Prin spitalizare de zi
  • La camera de garda
  • În Unitățile de Primiri Urgențe

Recomandări ale Comisiei de boli infecțioase pentru realizarea eficientă a procesului de administrare:

  1. Organizarea la nivelul spitalelor desemnate a procesului de administrare a anticorpilor monoclonali.
  2. Înștiințarea medicilor de familie prin toate canalele posibile, despre criteriile pacienților eligibili și fluxul pacientului cu infecție SARS-Cov-2 care îndeplinește criterile de administrare.
  3. Catagrafierea persoanelor care se califică, de către medicii de familie, conform criteriului de patologii cronice
  4. Anunțarea pacienților eligibili, conform catagrafierii realizate de către medicii de familie, în legătură cu posibilitatea și condițiile de a beneficia de acest tratament, ca terapie, în situația îmbolnăvirii și testării în primele 5 zile de la primul simptom.
  5. Trimiterea pacientului calificat pentru evaluare la spitalul desemnat (sau la unul dintre spitalele desemnate) pentru administrarea anticorpilor monoclonali.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si:

Doctorul zilei whatsapp channel