Sari la conținut

Antiinflamator natural mai bun decât ibuprofenul și un analgezic mai bun decât paracetamolul

inot in apa rece
Sursa foto: arhiva Doctorul Zilei
Metoda care ușurează menopauza și anxietatea

Antiinflamator natural mai bun decât ibuprofenul. Sunt oameni care renunță la o baie în mare atunci când apa este foarte rece.

Dar, din punct de vedere al sănătății există mult mai multe beneficii ale scăldatului în apele mărilor sau oceanelor mai reci decât cele mai calde.

Antiinflamator natural mai bun decât ibuprofenul

Adevărul este că, în afară de prima senzație neplăcută de a simți frigul în unele zone precum spatele sau stomacul, a fi scufundat într-o apă care are mai puțin de 16º C provoacă o senzație foarte plăcută de relaxare și reactivare a sângelui în corpul nostru.

„La intrarea în contact cu apa rece, vasele de sânge se strâng și organismul redirecționează sângele către organele vitale. Aceasta se numește vasoconstricție. La ieșirea din apă, este invers.

Are loc vasodilatația, adică o creștere a diametrului vasele și fluxul sanguin. Acest lucru va debloca organele interne, va promova schimbul de oxigen și relaxarea musculară”, explică medicul de familie Guillaume Barucq, autorul cărții Surf Therapy, Healing in Contact, pentru Madame Figaro

În plus, subliniază specialistul, apa rece are calitatea de a reduce durerea și inflamația la nivelul mușchilor și articulațiilor noastre datorită unui efect dublu. La fel ca și punga de mazăre care se folosește frecvent în caz de entorsă sau intervenții chirurgicale dentare.

„În primul rând, frigul acționează ca un analgezic asupra durerii și încetinește procesul inflamator”, clarifică el. Pe de altă parte, „presiunea apei sărate a mării contribuie la imponderabilitate a corpului și la revenirea lină la mișcare, mult mai ușor decât pe uscat”, facilitând astfel deplasarea și recuperarea zonelor deteriorate.

Atenție însă, așa cum avertizează dr. Barucq, lucrul ideal atunci când intri în apă rece este să faci acest lucru progresiv.

Începe cu umezirea feței și a gâtului pentru a permite corpului să se termoregleze și să evite disconfortul sau chiar hidrocuția, cunoscută în mod popular sub denumirea de tăiere a digestiei.

Carmen Alecu
Alecu Carmen

Absolventă de Jurnalism. Am inceput sa lucrez in presa in 2000, la Abracadabra. A urmat Acasa Magazin. Dupa o pauza de cativa ani, am reinceput sa lucrez la EVZ. A urmat EvzMonden si InfoActual. La Doctorul Zilei lucrez din noiembrie 2020.

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Doctorul zilei whatsapp channel