Sari la conținut

Antioxidanții, soldații care luptă cu radicalii liberi din organism

În condiții normale, corpul uman sintetizează antioxidanții de care are nevoie pentru a face față nevoilor zilnice. Însă, în condiții de stres sau de boală însă, este nevoie de cantități mai mari pe care le putem găsi în suplimentele alimentare
Stresul pe care îl pre­su­pune viața modernă este tot mai mare. Alimentația haotică, poluarea, lipsa exercițiului fizic sunt tot atâția factori care supun organismul uman unui efort considerabil de adaptare.
În mod normal, un corp sănătos produce cantități suficiente de antioxidanți, însă în situații de stres prelungit (fizic sau psihologic) sau de boală, biosinteza acestor substanțe scade foarte mult.
Fumătorii, de exemplu, își supun organismul unui stres suplimentar în lupta cu radicalii liberi, la fel și persoanele care, dintr-un motiv sau altul, în ciuda unei alimentații sănătoase sau a lipsei unor factori poluanți, nu reușesc să sintetizeze toți antioxidanții de care au nevoie. Imunitatea scade pe fondul acestui stres oxidativ de lungă durată și apare necesitatea completării cu antioxidanți introduși în corp din surse exterioare.
Cum acționează antioxidanții
Fie că sunt produși de organism, fie că sunt proveniți din suplimentele alimentare, antioxidanții acționează simultan pe două căi. Pe de o parte recunosc radicalii liberi periculoși pentru organism și îi neutralizează, iar, pe de alta, refac dacă nu cumva este prea târziu celulele „ruginite”.
Principalii antioxidanți produși de organism sunt acidul uric, albuminele, bilirubina, diferite enzime-cheie precum catalaza sau glutation peroxidază (GSH). Biosinteza acestui din urmă compus scade, însă, cu vârsta, lăsând organismul vulnerabil în fața radicalilor liberi. Cerealele, fructele și legumele, elemente de bază ale unei alimentații sănătoase, conține și ele cantități importante de antioxidanți. Este vorba despre tărâțe (coaja boabelor de cereale) care conțin pe lângă fibre, vitamine, minerale, și antioxidanți.
Persoanele active pot suplimenta cantitățile de antioxidanți cu produse special concepute în acest scop.

Verdețurile, sursă naturală de antioxidanți

Toate plantele verzi de la care se pot consuma frunzele, vegetale numite verdeţuri (salata, andivele, varza, frunzele gulioarelor, usturoiţa etc.) conţin peroxidaze, fermenţi cu acţiune antioxidantă. Untul, mierea în faguri conțin acid linoleic, și respectiv, vitamina A și enzime care prin compoziția lor anulează efectul nociv al radicalilor liberi. Cercetările din ultimul timp au arătat că mierea naturală (de flori sau de mană) – la care se adaugă praf de seminţe de negrilică (plantă înrudită cu bujorul, folosită în scopuri culinare și medicinale) – exercită efecte antioxidante puternice, prin inhibarea nitozaminelor din organismul uman.
Consumarea sistematică a acestor alimente ajută organismul în lupta sa cu radicalii liberi.

Doctorul zilei whatsapp channel

Informațiile prezentate în acest website au caracter informativ și nu înlocuiesc diagnosticul medical sau prospectul produselor. Orice decizie privind sănătatea dumneavoastră trebuie luată doar în urma consultării medicului.

Mai citeste si: